Arutelu:Vitslav I

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

väärennys Hildegard[muuda lähteteksti]

teidän artikkelinne on joutunut sen uhriksi, että joskus menneellä vuosisadalla ovat pöhköimmät, arvostelukyvyttömimmät senaikaiset sukututkijat kyhänneet henkilön Hildegard joka muka olisi ollut ihan peräti Tanskan kuninkaan Knud V:n tytär ja syntynyt suorastaan Ruotsin Sverker-sukuisesta prinsessasta. Mutta näin ei tietenkään ikinä ollut. Se kyhäys on sellaisen sukututkijoiden aikakauden tuotosta, jolloin pyrkivät 'löytämään' kuninkaita sukujuuriksi nillekin, joilla kuninkaita ei ollut sukujuurissaan.

Se Sverker-sukuinen kuningatar ei ikinä saanut ainakaan aikuiseksi eläneitä lapsia. Eikä Knud V:llä ollut Hildegard-nimistä tytärtä - sellainen etunimi on kyhäystä, ei se sovi ko aikakauden skandinaavisen henkilön lapsen nimeksi.


Todellisuudessa Vitslav I:n äiti lienee ollut Taka-Pommerin herttuan Sventepolk I:n tytär, jonka etunimeä ei tunneta. Etunimi on mitä todennäköisimmin ollut slaavilainen. Modernin sukututkimuksen mukaan tämä polveutuminen on todennäköisintä, kun myös otetaan huomioon että Vitslav I:lla on ollut sisarukset nimiltään Sventepolk (mainittu 1207) ja Lucia, Puolan yliherttuan Vladislavin (k 1231) vaimo.


bonustieto käyttöönne:

1210/20-luvulla, ja esim juuri 1219, Vitslav I osallistuu Tanskan kuninkaan Valdemar II:n sotaretkelle Pohjois-Eestin Rävalaan, jossa sitten Taanilinna Tallinna. Tästä on poikinut mm se, että Vitslav I:n nuori sisar Jadviga naitetaan (siis kotoaan Rügeniltä) 1220-luvun puolivälin korvilla kuningas Valdemar II:n pojalle Knuutille, josta Valdemar teki Viron, Rävalan ja Tallinnan herttuan.

Tämä Jadviga synnyttää 1220-luvun lopulla pojan, Svantepolkin, joka erinäisistä hyvistä syistä asettuu Ruotsiin asumaan, saatuaan sieltä perinnöksi maaomaisuutta etenkin Itä-Göötanmaalta (kartano nimeltä Viby ym), ja menee siellä naimisiin Benedikte Sunentyttären kanssa, joka on Ruotsin kuningattaren Katarina Sunentyttären sisar.

Jadviga on myös sitten kenties ollut sen Lucian (syntynyt 1250-luvulla, yli 20v oletetun veljensä Svantepolkin jälkeen) äiti, joka Lucia tuli Gleichenin kreivittäreksi mentyään Tanskassa naimisiin Gleichenin kreivin Henrikin kanssa.

2001:14BA:4857:A000:F452:D535:507A:A2A1 17. juuni 2023, kell 04:17 (EEST)[vasta]