Arutelu:Võitlus (ajaleht)

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Puudub Võitlus. Andres (arutelu) 8. oktoober 2013, kell 13:15 (EEST)[vasta]

Üldmõiste kohta ma ei oska öelda (sõjandus?), aga veel on olnud järgmised ajalehed:

Vaata Jaak,

Sa võid ju ajaloolane olla, aga kasvatust pole sul nii palju, et suvalisi tundmatuid inimesi linnaliinibussiks ei nimeta.

Ma tahan teada, kus on Võitluses Hitleri juudipoliitikat kritiseeritud. Konkreetne viide (ja veel parem, kui mitu) Võitlusele, mitte Objektiivile. 5. augusti 1933 Võitluses nr 64 lk 3 on karikatuur juudinosplitest ja samasuguste nosplitega Tõnissonidest (Jaanist ja Ilmarist - juba Grenzsteinist peale nimetati Tõnissoni juudiks). "Saksamaalt väljaaetud juudid kipuvad Eestisse. Valitsus suhtub neisse heatahtlikult." See on minu poolt konkreetne viide, mitte mingi üldine poliitiline loosung. Ei ole nii, et üks kord Võitlus kogemata kiitis Hitlerit ja siis hakkas juute kaitsma. Vastassooliste abielu kaitsmine on õilis, aga selleks ei pea ajalugu võltsima.

Tööerakondlased ei olnud sotsid ja 1933. aastaks oli Tööerakond ühinenud Tõnissoni Keskerakonnaga. Tõnissoni vist ikka sotsiks ei nimetata. Sellistel siltidel pole tegelikult mõtet, kuna vapse ei pooldanud ükski Laamaniga võrdväärne üleriikliku päevalehe toimetaja.

Viidatud ajalehes on öeldud, et Klasmann ja Laidoner leppisid. Need küsimärgiga täiendused on sinu, Jaagu, oletused, milles sa ise ka kindel ei ole. Kommunistid püüdsid ka "kodanliku Eesti" kohtuvõimu millegi tühisena näidata, mille otsused ei lähe arvesse. --37.157.103.218 1. mai 2018, kell 02:28 (EEST)[vasta]

Nüüd on viide Tõnis Vardja artiklile, aga ma ei loe sealt välja kriitikat. Vardja väidab, et Hitler juudiküsimuse "võibolla vägagi otstarbekohaselt üles tõstnud" ja Saksa (mitte ainuüksi Hitleri) viha "on ju osaliselt tõesti põhjendatud" ja "õhupuhastus ja ventiili avamine muutus hädavajalikuks". Ehk siis tegelikus poliitikas oli juudivastane võitlus ikkagi vältimatu ja vajalik. Ma ei loe sellest ühest artiklist välja tingimusteta ja pidevat võitlust holokausti vastu, mida Valge üritab Võitlusele ja vapsidele omistada. Vardjal on siin rohkem üldine tõupuhtuse kriitika.

See, et Vaba Maa "levitas vabadussõjalaste aadressil sihilikku jämedat valet ja laimu" on vapside arvamus, mitte objektiivne tõde. Veel kord, Vaba Maa oli 1933. aastal Keskerakonna ajaleht ja Tõnisson ei kunagi olnud sots.

9. detsembril 1933 mõistis Tallinna 1. jaoskonnakohus Võitluse toimetaja Juhan Libe kaheks nädalaks tingimisi vangi. Tuleks käsitleda Võitlusele ja selle toimetajaile määratud kriminaalkaristusi. Ka enne Eesti ajaloo keskset päeva 12334.

Ma tahan teada, kus Võitlus avaldas infot Pätsi "ebaseadusliku ja korruptiivse majandustegevuse kohta". Ei ole Võitlusest seda leidnud, ei raamatukogust ega digiteeritult. See on tõenäoliselt hilisem legend ja soovmõtlemine ajast, mil Päts muutus vapside peavaenlaseks. 1933. ja 1934. aastal olid vapside peavaenlased Tõnisson ja "erakondlus". Praegu on artiklist Tõnissoni-vastane võitlus täiesti välja jäetud.

See "seadusevastane riigipööre" ei puutu asjasse, kuna siis ei toimunud midagi, millel polnud seaduslikku alust ega varasemat pretsedenti juba 1918. aastast alates. Vapside silmis ei olnud Eesti riigivõim juba enne 12334 legitiimne. Sirk nimetas juba Tõnissoni valitsust diktatuuriks. --37.157.105.120 1. mai 2018, kell 23:19 (EEST)[vasta]