Arutelu:Taga-Karpaadi oblast

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Taga-Karpaatia)

Praegu on meil siin segadus. Tuleb eristada praegust Ukraina haldusüksust ja ajaloolist piirkonda, mis jääb osalt praeguse Slovakkia alale. Mitmel riigil oli ka enam-vähem samanimelisi haldusüksusi. Inglise viki artiklist en:Carpathian Ruthenia tuleb praegu link siia. See tekitab segadust. Ka KNAB-is on segadus, sest ajalooline piirkond Taga-Karpaatia on laiem praegusest oblastist, nagu öeldud. Teen ettepaneku nimetada see artikkel ümber "Taga-Karpaadi oblast". Andres 26. august 2005, kell 06.31 (UTC)

Ma ei ole kohanud allikat, mis näitaks, et endine Tšehhoslovakkia haldusüksus ei langeks tänase Taga-Karpaatia oblastiga kokku. (seega poleks ka täpsustuses nimetatud pikema artikli järele vajadust) Kui sellist allikat teada on, palun viidata. Uurin ka ise järgmisel nädalal slovakkide ajalooatlasi.
Nimetus Taga-Karpaatia on piirkonna nimi Ukrainast nähtuna. Kui on allikaid, mis näitavad Taga-Karpaatia kui ajaloost piirkonda, mis tänasest geograafilisena tunduvalt erineb, tuleb ajaloolise piirkonna kohta teha artikkel, kuid seda mingi muu nime all (mitte Taga-Karpaatia). - Urmas 26. august 2005, kell 07.16 (UTC)
KNAB-is on Carpathian Ruthenia vaste "Taga-Karpaatia". Seejuures on "Taga-Karpaatia" nii oblasti kui ka piirkonna nimi. Inglise viki artikli en:Carpathian Ruthenia põhjal on tegu ajaloolise piirkonnaga, mis on praeguse Ukraina ja Slovakkia alal, kuid mille Ukraina-osa ei lange täpselt kokku Taga-Karpaadi oblastiga. Arvan, et see, kust otsast asjale vaadatakse, ei oma tähtsust, sest eesti keeles on just niisugune nimi juurdunud. Võib-olla erinevus Taga-Karpaadi oblastist ei ole territoriaalselt tunduv (ma ei oska seda hinnata), kuid mõisteliselt on see minu meelest igal juhul oluline. Kui me seda vahet ei tee, tekib segadus. Andres 26. august 2005, kell 08.17 (UTC)
Tšehhoslovakkia haldusüksus langeb vist jah territoriaalselt praeguse haldusüksusega kokku. Peab veel mõtlema, kas omaette artiklit on tarvis, aga näiteks tšehhi vikis on omaette artikkel. See ei välista, et me ajaloo all sellest ka siin räägime. Isiklikult arvan, et võiks ikkagi olla ka eraldi artiklid, kui nimed on erinevad. Oli ka veel Tagakarpaadi-Ukraina ja teisi haldusüksusi selles piirkonnas. Andres 26. august 2005, kell 08.29 (UTC)
Uurisin natuke entsüklopeediaid:
Poolakate "Nowa encyklopedia powszechna PWN" (5.kd, Varssavi 1997) kirjutab Taga-Karpaatiast (artikli pealkiri "Ruś Podkarpacka", paralleelnimedena Ruś Zakarpacka ja Ukraina Zakarpacka) vaid seda, milliste riikide koosseisus see ala olnud on. Ei enamat.
Slovakkide "Malá Slovenská Encyklopédia" (Bratislava 1993) artikkel "Podkarpatská Rus" on sõnas-nalt järgmine: "PR - hist. názov Zakarpatskej Ukrajiny. Stanovený 1919 Saintgermanskou mierovou zmluvou, podľa kt. sa územie stalo súčasťou ČSR. R. 1938 snaha na autonómiu, 1939 po rozpade ČSR vyhlásený samostatný štát (Karpatská Ukrajina), zakrátko pripojený k horthyovskému Maďarsku (Karpatsko), po 2. svet. vojne 1945 násilne pripojený k ZSSR (k Ukrajine)." - Urmas 6. september 2005, kell 16.03 (UTC)
Nii et territoriaalseid muutusi ei mainita, kuid ka ei öelda otsesõnu, et neid polnud? Andres 6. september 2005, kell 16.14 (UTC)
Sel juhul oleks ehk öeldud, et "osa jäi Tšehhoslovakkia koosseisu" või "enamus läks NLiidu koosseisu". Uurin veel slovakkide kaarte, kuid minu arvates tuleks kontrollida ka allikat, mis väidab, et osa Taga-Karpaatiast jäi Ukraina NSV-st väljapoole. Ei saa Taga-Karpaatia ulatuseks automaatselt lugeda kogu russiinide asuala. Eriti, kui arvestada segaasustusega piirkondade olemasolu, millele võiksid pretendeerida kõik piirkonnas esindatud etnosed (ungarlased sh). - Urmas 6. september 2005, kell 16.28 (UTC)
Jah, tuleb lihtsalt asja detailsemalt uurida. Üks allikas võib tõesti eksida. Andres 6. september 2005, kell 16.33 (UTC)
Tundub, et piirkond, mis moodustab russiinide asuala, ei ole mitte Taga-Karpaatia, vaid "Karpaadi-Vene" (Carpathian Rus), mille Karpaadid just lõhestavad. Andres 24. september 2005, kell 07.18 (UTC)
Kas nimi "Karpaadi-Vene" on tõlge sulgudes toodud inglise terminist või silmasid seda mujal? - Urmas 24. september 2005, kell 07.39 (UTC)
See on lihtsalt minu tõlge inglise keele väljendist Carpathian Rus või Carpathian Ruthenia. Sellepärast paningi selle jutumärkidesse. Andres 24. september 2005, kell 08.10 (UTC)
Selge. Kuni eestikeelsest trükisõnast "K-V"-d ei leia, teda kasutada ei saa - oleks omalooming.
Üldiselt pole põhimõttelist vajadust selle järele, et etnose asuala moodustaks mingi ajaloolise piirkonna. Näiteid sellistest rahvastest võib tuua hulgaliselt. Üheks võiks olla lätlased, kes enne omariikluse loomist elasid mitme ajaloolise piirkonna vahel jagatuna, neist ükski ei vastanud lätlaste etnisele territooriumile ei Latgale, Kurzeme, mis olid liiga väikesed, ega Liivimaa, mida lätlased jagasid eestlastega. Etnilisele asualale vastava (praegu veel mitte ajaloolise) piirkonna lõid nad koos omariiklusega.
Russiinidega seostuv ajalooline piirkond pidi eksisteerima aga enne 10.-13. sajandit, kui ungarlased Doonau keskjooksule asusid ja Karpaatide sisealad enda valdusse võtsid, st russiinide praegused asualad ära jagasid. Ungarlaste loodud piir mööda mägesid kehtib aga ju siiani - kuni Ims lõpuni oli ta piiriks Ungari ja Austria, siis Tšehhoslovakkia ja Poola ning nüüd Ukraina oblastite vahel.
Enne ungalaste saabumist elasid nendes mägedes aga valged horvaadid. - Urmas 24. september 2005, kell 08.37 (UTC)

Fridolins, vikilingid peavad näitama artiklitevahelist vastavust. Aga lingid inglise vikile, mis Sa lisasid, ei räägi Taga-Karpaadi oblastist. Me peame saavutama niisuguse olukorra, kus meil on eraldi artiklid, ning alles seejärel linkima. Andres 26. august 2005, kell 11.03 (UTC)


Ikkagi tuleks eristada praegust haldusüksust ja ajaloolist piirkonda. Andres 15. november 2008, kell 15:17 (UTC)

Artiklis Ukraina NSV on kasutatud sõnu Karpaadi-Vene ja Tagakarpaadi-Ukraina. Andres (arutelu) 21. märts 2014, kell 20:27 (EET)[vasta]


Teine kaart tuleb tõlkida. Andres 21. detsember 2008, kell 08:13 (UTC)


| elanikke = 1 239 800 (2008) Andres 25. september 2010, kell 17:32 (EEST)[vasta]