Arutelu:Sealand

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Avalauset tuleb parandada, sest Sealand ei ole riik. Siim 19:56, 20 Mar 2005 (UTC)

Ja mitte ainult avalauset. Seda pseudoriiki ei saa ka kategoriseerida "Euroopa maaks". - Urmas 20:09, 20 Mar 2005 (UTC)
Samas on neil oma raha, pass ja seadused ...miks siis mitte riik?--Tvali 20:22, 20 Mar 2005 (UTC)
Seda ei ole vist eriti mõtet kommenteeridagi, aga siiski. Mis raha see on, mille eest midagi osta ei saa? Mis pass see on, mida ükski riik ei tunnusta? Riigil peab olema territoorium, mida Sealandil ei ole. Peab olema püsiv elanikkond, mida ei ole. Peab olema tunnustus teiste riikide poolt, kuid mitte ükski riik ei tunnusta Sealandi. Tegemist on lihtsalt Suurbritannia õhutõrjeplatvormiga ja loomulikult mitte riigiga. Siim 20:43, 20 Mar 2005 (UTC)
Meil on ju ka Torgu kuningriik. Ja isegi oma rahaga. Minu arvates lahterduvad nad samasse n-ö mänguriikide hulka. Ühel õigel riigil on lisaks Siimu nimetatutele veel terve rida tunnuseid, mida Sealandil pole. - Urmas 21:01, 20 Mar 2005 (UTC)

Meremaa on siiski olemas - populaarne sci-fi autor Ursula LeGuin kirjutas meremaast (ingl.k. Earthsea) mitu raamatut :) Selles kontekstis võiks artikkel minu hinnangul jääda. --Boy 20:46, 20 Mar 2005 (UTC)

Sealandi, mis Inglismaa lähedal meres, Meremaaks tõlkida ei saa. Teine asi on kirjandusteoste "Keskmaade" ja "Meremaadega". Nende kohta peavad kindlasti artiklid olema. - Urmas 21:01, 20 Mar 2005 (UTC)
  • Kui Meremaa on eesti keeles Sealand, siis Inglismaa peaks olema eesti keeles England ja Uus Meremaa New Zealand. Tunnustamine või mitte ei puutu sõna tõlkimisel asjasse - nii tunnustatavate kui mittetunnustatavate (Hiina Vabariik [Taiwan], Transnistria) riikide nimed tõlgitakse samade põhimõtete järgi.
  • Kas te teate, et nüüd on Türi Eesti pealinn? Ja kui tuleb suvi, siis on Pärnu, ja talvel on Otepää, nii et asendage see Tallinn seal Eesti artiklis Türiga. See Torgu ja Seto on sama naeruväärsed, aga Meremaa on riik de fakto ning UK ja Saksamaa on seda kaudselt tunnustanud, suheldes Meremaaga välisministeeriumide tasemel! Saksamaa või UK välisministeerium ei suhtleks mänguriigiga, nad ei suhtleks Seto komejandikuningriigiga.
  • 550 m2 on ka territoorium. Tuletame meelde, et 1970. aastatel oli EV territoorium 0 m2 ja passidega kodanikke oli vähem kui Meremaal.
Eesti keeles on juba aastakümneid selge põhimõte, et mugandatud maanimesid (Inglismaa, Uus-Meremaa) enam juurde ei tekitata ning pigem vähendatakse selliste maanimede hulka. Veel üle-eelmises ÕS-is oli näiteks "Šlesvig".
Mis puudutab rahvusvahelist tunnustamist, siis on väga selgelt tegu rahvusvaheliselt tunnustamata riigiga nagu ka inglise vikis öeldud on. Asjaolu, et mõne riigi välisministeerium nendega suhtleb, ei ole argument - Transnistria, Abhaasia ja Lõuna-Osseetia presidendid on Venemaa välisministeeriumis sagedased külalised; on nad seeläbi rahvusvaheliselt tunnustatud?
Eesti Vabariigil oli olemas rahvusvaheline tunnustus. Võõrriigi okupatsioon ei muuda tunnustust olematuks. Ja passiomanikke oli selgelt rohkem kui 3,0.
Siim nimetas hulka tunnuseid, mis peavad riigil olema. Lisaks on riigil kui sellisel olemas täitevvõimu organid, seadusandlik organ ja seadlusandlus, kohtud. On need Sealandil olemas?
Ehkki see Sealand on omanäoline ja tore asi on tegu siiski "pereettevõtte", mitte riigiga. Vabas maailmas on igaühel voli elada nii nagu ta tahab(, kui ta seejuures teisi ei kahjusta) ja nii tulebki asja võtta. - Urmas 20:06, 22 Mar 2005 (UTC)
  • Ei tahtnudki teravalt vastu vaielda, aga Meremaal on tõepoolest kõik iseseisva riigi tunnused, kaasa arvatud seadusandlus ja täitevvõim, milles võib veenduda, kui lugeda tähelepanelikult M kodulehekülge. Arusaadavalt võib Inglismaa selle iga kell okupeerida, aga ei ole seda siiamaani veel teinud.
  • 1970. aastatel oli Meremaa kodakondsus sadadel, praegu on mõndadel k. ära võetud.

Kõik iseseisva riigi tunnused? Kodune ülesanne sulle: tee omale selgeks mõistete "territoorium" ja "riik" tähendus, siis võib edasi rääkida. Siim 20:33, 22 Mar 2005 (UTC)

  • Lihtsalt vaidluse mõttes, ilma et tahaks artiklis midagi muuta. Need kõik tunnused klapivad:

Riik on ühiskondlike gruppide (indiviidide) kogum, mis eksisteerib lähtuvalt teatud ühiskondlikest vajadustest kujunenud organisatsioonist ja protseduurireeglitest ning omab selgelt määratletud juhtimisstruktuure (sotsioloogiline lähenemine).

Riik on kindla territooriumiga sõltumatu (suveräänne) üksus (juriidiline lähenemine).

Riik on organiseeritud institutsionaalne süsteem, mis kujutab poliitilisi otsuseid ja viib ellu valitsuse otsuseid (strukturaal-funktsionalistlik lähenemine).

Riik on suveräänne institutsioon, millel on õigus kasutada jõudu tema territooriumil asuvate inimeste suhtes. (üks politoloogilistest lähenemistest).

On veel üks oluline tunnus - ta peab olema teiste riikide poolt tunnustatud. :(
Ka tahaks siiski teada Sealandi kodakondsete arvu. Neid ei peaks ju olema keeruline kokku arvata. - Urmas 20:55, 22 Mar 2005 (UTC)

Milline on selle ala õige pindala 550 m2 (inglise viki) või 611 m2 (saksa viki)? Mida on arvestatud pindala hulka? - Urmas 20:11, 22 Mar 2005 (UTC)

Tundub, et tuleb teha puust ette ja punaseks. Olgu siis punkthaaval.

  • Territoorium Ei ole territooriumi. Meres olev platvorm ei kvalifitseeru territooriumiks.
  • Püsiv elanikkond tundub, et mitte päris püsiv. See mees, kes selle perefirma püsti pani on juba päris vana ning tema poeg ka ei viitsi seal elada nii et pole püsielanikkonda.
  • Majandustegevus Pole mingit majandustegevust, sisseostude tegemine Suurbritannias ei kvalifitseeru selleks. Raha ei kehti üheski riigis.
  • Sotsiaalsüsteem kaasaarvatud haridussüsteem ei eksisteeri ja ei saagi eksisteerida kui püsielanikkonda pole.
  • Transpordisüsteem ei eksisteeri.
  • Täidesaatev võim võib öelda, et on olemas, ehkki Suurbritannial poleks erilisi raskusi vastupidise tõestamisel.
  • Suveräänsus ei ole. Asub Suurbritanniale kuuluval õhutõrjeplatvormil.
  • Rahvusvaheline tunnustus ei ole. Mitte ükski riik ei tunnusta.

Riigil peavad olema kõik ülalmainitud tingimused täidetud. Mitu Sealandil on? Ehk on nüüd arusaadav. Siim 20:58, 22 Mar 2005 (UTC)

  • Ei jaksa kõigile punktidele vastata. Tõlgendamise küsimus. Majandustegevus on näiteks kõva. On mitmeid kompaniisid, mis on ametlikult Meremaa firmad. Ega haridussüsteem Frangi riigis või Pihkva vürstiriigis ka väga arenenud polnud. Tunnustamisega oli ka nii nagu oli (niikaua kui jõud üle ei käinud).
"Meremaa" võib küll olla kena-kaunisnimi, kuid kõnealuse üksuse nimi on siiski Sealand. Siin lihtsalt ei ole muid võimalusi.
Haridussüsteem on kogu Euroopas sajandite vältel läbi teinud suuri muutusi ja kurb oleks, kui Sealandi kodakondsed on heaoluühiskonnast paisatud keskaega. - Urmas 21:34, 22 Mar 2005 (UTC)
ega ausalt öeldes minagi teda riigiks ei pea - aga tuleb siiski nõustuda, et tegu on de facto iseseisva riigiga, aga jah nime nüüd küll tõlkida pole mõtet. - Ahsoous 21:42, 22 Mar 2005 (UTC)
Seoses territoriaalvete jagamisega Lõuna-Hiina meres on rahvusvaheliste kokkulepete tulemuseks see, et tehislikud objektid ei ole territooriumiks (et vältida oma territoriaalvete suuremaks ehitamist). Asjasse on muidugi loominguliselt lähenetud ja olemasolevaid iga hetk hävida võivad laiukesi kindlamaks-kõrgemaks ehitatud, sest territoriaalvetest ilma jääda ei taha ka keegi. Seega rahvusvahelise õiguse kohaselt Sealandil territoorium muidugi puudub. Suveräänsus aga on, platvorm ei kuulu rahvusvahelise seadusandluse järgi Suurbritanniale, ja seda on Suurbritannia kohtusüsteem ka tunnustanud. - 28. jaanuar 2021, kell 22:14 (EET)

rannakaitseplatvorm Põhjameres Suurbritannia rannikul, mis peab ennast riigiks

Platvorm on hulluks läinud? Ei, riigiks peab teda vast ikka mõni inimene. Andres 18. märts 2006, kell 05.52 (UTC)

Mis oleks inglisekeelse sõna Micronation adekvaatne vaste eesti keeles?

Pisiriik? --Lulu 11. mai 2007, kell 12:06 (UTC)
Aga mis oleks sel juhul Microstate?
Kääbusriik, mõnikord ka pisiriik. On ka öeldud "mikroriik".
Micronation on hoopis midagi muud, oluline pole siin mitte väiksus, vaid mingit laadi imaginaarsus. Eestikeelset sõna pole, on öeldud "mikroriik", aga see läheb kääbusriigiga segi. Hädapärast võib ju öelda "mikronatsioon". Andres 13. mai 2007, kell 18:07 (UTC)