Arutelu:Pump

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Aga õhupumbad?

Õhupumpi nimetatakse minu meelest kompressoriteks.--Animagi 27. mai 2006, kell 16.56 (UTC)'

Aga need, millega madratseid, palle ja jalgrattakumme täis pumbatakse?

Rahvasuus kutsutakse tõsi neid pumpadeks, kuid kui õiget tehnilist terminoloogiat järgida siis on tegemist kompressoritega.--Animagi 27. mai 2006, kell 20.57 (UTC)



Kas naftajuhtmed ja lüüsid on pumbad? Andres 27. mai 2006, kell 17.09 (UTC)

Loomulikult mitte. Küll aga kasutatakse naftatööstuses kindlasti pumpi. See seade, mis naftajuhtmes nafta liikuma paneb on justnimelt pump. Loomulikult on pumba liike peale siin artiklis oleva hammasratas-, laba-,kolb- ja kruvipumba veel kuid neid kasutatakse vähem. Üldmasinaehituses on siiski neid nelja liiki pumpi. Artikli põhiosa on ka kirjutatud pealkirja alla Pumbad masinaehituses.--Animagi 27. mai 2006, kell 17.15 (UTC)

Seda peaks lähemalt selgitama, sest transpordimasina ja masina definitsioon ei ole kuigi selged.
Peale selle, vedelikku võib ju liigutada ka näiteks nii, et ekskavaator tõstab kopaga vedelikku ühest anumast teise. Arvan küll, et see pole pump. Andres 27. mai 2006, kell 17.51 (UTC)
Loomulikult ei ole ekskavaator pump kuna ta ei ole mõeldud mitte vee tõstmiseks ühest anumast teise vaid kraavi kaevamiseks. Seevastu pump, olgu ta siis milline tahes, on mõeldud ainult vedeliku pumpamiseks.--Animagi 27. mai 2006, kell 22.33 (UTC)


Aga kui spetsiaalne masin tõstab vedelikku ühest kohast teise ekskavaatori põhimõttel, kas ta siis on pump? Andres 27. mai 2006, kell 23.36 (UTC)
Sa mõtled "vesioinast"? Jah, praeguse definitsiooni kohaselt peaks ka see olema pump. Samuti antiikajal ja keskajal kasutusel olnud mehhanismid. Nendest pole siin veel üldse juttu. --- Pumpade tüüpidele võiks lisada ka veel peristaltilise pumba. --- Muideks, mis tüüp see on, millega kohvi või kuuma vett vastavast kannust või nõust välja surutakse? --Lulu 28. mai 2006, kell 03.26 (UTC)

Pump on seade vedelike liikuma panemiseks.

No siis on ju näiteks aerud ka pumbad. Siim 22. veebruar 2009, kell 11:05 (UTC)

Ma täpseid termineid ei tunne, kuid panen ette kasutada umbes sellist definitsiooni: Pump on seade, mis tõmbab vedeliku läbi sisselaskeava enda sisse ning väljastab selle läbi väljalaskeava. Pumpi kasutatakse vedelike liigutamiseks ühest kohast teise. Siim 22. veebruar 2009, kell 11:09 (UTC)

Eri pumbad[muuda lähteteksti]

Ma ei tea, kas soojuspump mahub põhidefinitsiooni alla--Bioneer1 (arutelu) 26. märts 2012, kell 10:29 (EEST)[vasta]

"Mammutpump" ehk õhktõstuk[muuda lähteteksti]

Tahaks kuhugi kirja panna, aga ei leia sobivat kohta - inglise airlift pump ehk vene эрлифт ehk мамут-насос ehk poola pompa mamutowa paistab eesti keeles olevat õhktõstuk. Hetkel pole aega artiklit kirjutada, wikitionarydest leidsin sobiva koha ainult vene omas ja ma ei kujuta isegi ette, kuhu ta siinse artikli klassifikatsioonis paigutuks. Nende kasutamisest reoveepuhastites on isegi üks EPA magistritöö ("Õhktõstukite kasutamine väikepuhastite järelsetitites"), mis on paraku müstilistel põhjustel salastatud. --Ehitaja (arutelu) 2. märts 2020, kell 03:08 (EET)[vasta]