Arutelu:Prominent

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Inglisekeelene väljend "Celebrity" tuleneb ladinakeelsest sõnast "celebrere", mis tähendab "kuulus". Prominent tuleneb samuti ladinakeelsest väljendist "prominentia", mis tähendab "välja paistma".

Tõstsin välja. See on väga ebatäpne, pealegi ei puutu esimene lause asjasse. Andres 4. november 2008, kell 16:43 (UTC)

Prominent on ÕS-i järgi silmapaistev isik. Ma pole sugugi kindel, et "prominent", "kuulsus" ja "celebrity" on üks ja seesama. Minu meelest on kuulsus on midagi enamat lihtsalt silmapaistvusest. Celebrity on laiadele rahvahulkadele tuntud inimene, kuid ajaloos võidakse ta kergesti unustada, erinevalt kuulsusest. Tõsi küll, meil on hakatud kasutama ka sõna "kuulsus" selles tähenduses. Võib-olla tõesti, et "prominent" on celebrity kõige lähem vaste. Peaks ka sõnaraamatuid vaatama. Andres 4. november 2008, kell 16:52 (UTC)

Saksa vikilinke on kaks, ja mõlemad on ebatäpsed. Staar ei ole ju sama asi, ja prominentsus samuti mitte. Andres 4. november 2008, kell 16:54 (UTC)

Kuna mõlemad saksakeelsed artiklid "Staar" ja "prominent" viitavad inglisekeelsele artiklile "celebrity", siis tekkis mul segadus ja mõlemad lingid jäid sisse. Eesti keeles on ka artikkel "Staar", mis on väga kehvas seisus. Üldse on sel teemal erinevate keelte linkidega tõsine segadus. Seepärast ma ka otsustasin, et võiks selle prominendi ja kuulsuse samasse artiklisse kirjutada, kuna mõlemal puhul on kasutatakse seda umbes samas tähenduses, kaasa arvatud mõlema nimetuse nii negatiivne kui positiivne tähendus. Samuti see küsimus, et "kuulsus" on tegelikult kahe erineva sõnaliigina kasutusel (kuulsusel on lai kuulsus), kuigi tähendus on umbes sama.--Oktav 5. november 2008, kell 12:42 (UTC)
Minu meelest on sõnal "kuulsus" mitu tähendust: 'kuulusolemine', 'kuulus inimene', 'tuntud inimene', 'tuntudolemine'. Kuulsus sõna õiges mõttes on ikkagi pikaajaline; viimasel ajal on hakatud kuulsateks nimetama ka inimesi, kellest meedias palju räägitakse või kes meedias tihti esinevad.
Tuntud võib olla ka isik, kes ei ole prominent, st silmapaistev isik. Viimasel ajal on aga prominentideks hakatud nimetama ka lihtsalt tuntud inimesi.
Tegu ei ole kahe sõnaliigiga, vaid ühe nimisõna mitme tähendusega. Minu meelest tuleks lähtuda algsest tähendusest. Andres 9. november 2008, kell 20:42 (UTC)

"Valvefeminist" tähendab minu meelest inimest, kelle poole meedia sageli pöördub, kui on tarvis feministi sõna. See ei kuulu minu meelest sellesse artiklisse siin. Andres 9. november 2008, kell 20:42 (UTC)

See võib küll tõsi olla, et valvefeminist on arvamusliider. Aga arvamusliidri mõiste ei ole seotud kuulsusega. Arvamusliidrid on need, kes inimeste arvamusi, hoiakuid jne tugevalt mõjutavad. Nende seas on ka näiteks õppejõud, kes ei pruugi meedia kaudu laialt tuntud olla. Andres 9. november 2008, kell 20:45 (UTC)

Arvamusliidri mõiste on väga otseses seoses kuulsusega. Näide: oletame et meil on 10 feministi. Mille järgi valitakse välja neist 1, kelle käest ajakirjanik arvamust küsib? Vastus: selle käest, kes on kõige tuntum. Mitte selle käest, kes on kõige pädevam, noorem, vanem, jutukam, targem vms. Nii on ka muudel aladel - eelistatakse neid, keda juba tuntakse, mitte ei korraldata kõigepealt küsitlust, et kes on kõige pädevam ja siis küsitakse temalt. Arvamusliidri mõiste seisneb kõigepealt tuntusel ja alles siis teadmistel ja võimetel. --Oktav 10. november 2008, kell 10:18 (UTC)

See asi on ikka veel korrast ära. Andres 4. detsember 2008, kell 12:47 (UTC)