Arutelu:Partituur

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Noodijoonestikul peab olema mitte vähem kui 2 paralleelselt kirjutatud partiid. -- see lause ei pea paika, kuna ka näiteks Bachi süidi sooloviiulile noot on partituur.--Andrus Kallastu 27. september 2008, kell 18:07 (UTC)

Kas sa mitte ei pea silmas viiuli partiid partituuris. Seda ma ei mõelnud omast peast välja, see oli kuskil õpikus aga ei meenu kus. --Tiuks 27. september 2008, kell 19:49 (UTC)
Ei, ma pean silmas ühele noodijoonestikule kirjutatud teost ühele instrumendile, mille puhul on ka tegu partituuriga. Selles suhtes tuleb ettevaatusega suhtuda õpikudefinitsioonidesse.--Andrus Kallastu 27. september 2008, kell 20:47 (UTC)
Mul on tunne, et see ei ole partituur. Kui täpsemalt teada saan, siis annan teada. --Tiuks 28. september 2008, kell 18:56 (UTC)

Näide Mozarti teosest ei olnud eriti õnnestunud.--Andrus Kallastu 27. september 2008, kell 18:26 (UTC)

Siin on kaks mõistet, siis peaks olema ka kaks artiklit. Andres 28. september 2008, kell 08:31 (UTC)

Minu arvates siin ei ole kaht eri mõistet. Partituur on muusikateose üleskirjutus noodikirjas, mis sisaldab kõigi teose esitamisel osalevate instrumentide partiisid. Kui teost esitab ainult üks instrument, siis hea küll, järelikult ka see noot on partituur (mis koosneb ühest partiist). Ja teine küsimus: artiklis on räägitud ainult pillidest, aga ka vokaalmuusika noot on partituur? Adeliine 16. jaanuar 2009, kell 16:06 (UTC)
Mina saan siin öeldu tähendusest aru nii, et ühes (siin teises) tähenduses on partituur heliteose kõikide partiide üksikasjaline üleskirjutus; teises, laiemas (siin esimeses) tähenduses kuuluvad selle mõiste alla ka partitsell ja klaviir, kus kõik partiid ei ole lahti kirjutatud.
ÕS-is on ainult teine tähendus "helitöö kõiki partiisid sisaldav noodistik"; kui see definitsioon on täpne, siis on ka vokaalteosel partituur. Andres 16. jaanuar 2009, kell 17:01 (UTC)
Seadet ehk transkripstsiooni võib idee poolest teha ükskõik, millisele pillile, ükskõik, millise pilli noodi järgi. Klaviir on muude pillide (mitte ainult sümf.orkestri) jaoks kirjutatud teose seade klaverile (muusikalist materjali kontsentreerides). Tulemuseks on noot, mis vastab siintoodud partituuri definitsioonile ("ka ühe pilli noot on partituur").
Mina ei ole harjunud partituuriks pidama ühele pillile kirjutatud teose nooti. Minu jaoks peab partituur koosnema vähemalt kahest partiist (ja partiid on kirjutatud eri ridadele), sest definitsiooni järgi on "partituur kõigi partiide koondnoot". Üheainsa pilli puhul ei ole minu arvates vajadust rääkida partiist või partituurist. Seega pole klaviir minu silmis partituur. Partituur on aga näiteks viiulisonaadi noot, mis koosneb viiulipartiist ja klaveripartiist. Muidugi kõige tavalisem, mida partituuri all mõeldakse, on sümf.orkestri partituur.
Partitsell on nö partituuri ümberkirjutus, kus on lihtsalt kirjutatud mitu partiid ühele reale. Seda võib tõesti lugeda partituuri erijuhuks.
Lühidalt kokkuvõtvalt oleks nii: Partituur on kõigi teose partiide koondnoot, kus iga partii on kirjutatud eraldi reale. Partitsell on partituuri ümberkirjutus, kus on kirjutatud mitu partiid ühele reale. Klaviir on muudele pillidele kirjutatud teose klaveriseade.
Kusjuures imho nt sellesama viiulisonaadi klaveripartiid kutsutakse samuti klaviiriks.
P. S. Ma tean, et Viki ei ole originaalsete mõtete ja avastuste avaldamise koht, aga siin on hea arutleda. Vabandan. Adeliine 16. jaanuar 2009, kell 17:54 (UTC)
Ma lasen selle asja meeleldi muusikutel lahendada. Ütlen ainult, et kui sõnal on kaks tähendust, ei saa piirduda ühe artikliga. Andres 16. jaanuar 2009, kell 19:08 (UTC)
Ma ei saa ka aru, miks Andrus siia noodi mõiste sisse tõi. Mina olen ka partituuri all mõelnud erinevaid partiisid, mitte näiteks klaveri pala (kuigi võiks öelda parema ja vasaku käe partii). Inglise vikis on en:Partiture ümbersuunatud Sheet musicale, mis näitab tavaliselt seda, et partituurist ei ole veel artiklit kirjutatud. Näiteks artiklid lauljatest suunatakse ümber ansamblile. Seos on aga sisu mitte. Artikkel noot (või noot (muusika?), imelik) tuleks eraldi kirjutada ja inglise viki link siit ära võtta. Teistes keeltes räägitakse partituurist, mitte noodist. --Tiuks 16. jaanuar 2009, kell 22:56 (UTC)
Viskasin uuesti täpsustuslehele noot pilgu peale. Artiklisnoot (muusika) räägitaksegi noodikirja märgist aga meil ei ole artiklit üldterminist noot. Näiteks noodikogus jagatakse eraldi orkestri partituurid, klaveri noodid, viiuli noodid. Näiteks ÕS-i näide laulab noodist. See võib olla partituur aga üldises tähenduses räägime noodist (nootide kogumikust). Noodid on meil ka laulikud, kus kasutatakse ühte noodijoonestikku. Noodijoonestikul peab olema mitte vähem kui 2 paralleelselt kirjutatud partiid, mis Andrus välja võttis on iva sees. Klaveri pala puhul räägime parema ja vasaku käe partiist aga soolopilli partii (keelpilli või puhkpilli pala) ei ole partituur, sest see on kirjutatud ühele noodijoonestikule. Partituur on soolopilli partii koos näiteks klaverisaatega. --Tiuks 17. jaanuar 2009, kell 00:30 (UTC)
Minu meelest sellest "üldterminist" artiklit tarvis pole, või kui, siis pealkirja "Noodid" all. "Noot" selles tähenduses ei ole eraldi mõistet väljendav termin. Andres 17. jaanuar 2009, kell 08:25 (UTC)