Arutelu:Laulupidu

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Toon punktidena välja, mida laulupeo artiklite juures tegema peaks:

  • Artikkel Laulupidu peaks enamjaolt rääkima meie laulupidude tavast (vt märksõna laulupidu, EE 5. ja 12. kd). Praegusest 1. üldlaulupeo artiklist tuleks suurem osa eelloost siia tõsta. Lisaks peaks kindlasti mainimist leidma üldlaulupeod (viitega põhiartiklile) ja enne üldlaulupidusid ja nende vahel toimunud väiksemad laulupeod ja -päevad.
  • Kõikide üldlaulupidude artiklid peaksid ühes stiilis pealkirjade alla saama – nagu tabel artiklis Üldlaulupidu neid hetkel loetleb – ees Rooma number ja ülelligne sõna eesti vahelt ära.
  • [1] Infokasti mall üldlaulupidude (ja tantsupidude) jaoks – Parameetritd: alapealkiri (nt alguses tänulaulupeod, tänavu Ühes Hingamine), pilt, toimumisaeg, toimumiskoht, osalejate arv, üldjuhid. Põhimõtteliselt saab selle malli teha vist nii, et seda annab kasutada nii laulu- kui ka tantsupidude puhul? Kas midagi minu loetletust on kastis üleliigne? Kas kast peaks veel mõnda välja sisaldama?
  • Praegune navigeerimismall venib natuke välja – kõik alates rühmast Öölaulupeod võiks kuuluda rühma Muu(d).

--Pikne 5. aprill 2009, kell 10:21

Tore kui keegi laulupeo artiklid kriitilise pilguga üle vaatab ja toimetab. Nõus, eelloo peaks siia tõstma. Hetkel puuduvad artiklites lingid põhiartiklile. Laulupidude tabeli saad teha malliga {{tabel}}. "Eestit" ei tohi ära võtta ja tuleb teha ümbersuunamine, näiteks (Eesti XXIV Üldlaulupidu). Navigeerimismalli on lihtne teha malliga {{navmall}}. Võib olla võiks laulupeod ja tantsupeod teha eraldi malliga ja isegi eraldi laulupeod ja üldlaulupeod. --Tiuks 5. aprill 2009, kell 09:00 (UTC)
Ei, ma ei taha mingit uut tabelit teha ja tahan ainult olemasoleva navigeerimismalli almumist otsa kokku tõmmata. Kas sa mõtlesid, et nav-malli päises peab sõna Eesti jääma? Seal jah võib olla. Aga artiklite pealkirjades on eesti küll üleliigne (praegu II eesti üldlaulupidu, III eesti üldlaulupidu jne) – peaks olema II üldlaulupidu, III üldlaulupidu jne. Iseenesest mõistetav, et üldlaulupidudest rääkides peetakse silmas eesti laulupidusid ja nii on nende pidude nimetused ka käibel. Juhul kui mõni muu rahvas sama nimetusega üritusi peab ja vikisse neist kunagi artiklid tulevad, siis tuleb pealkirja vastavad täiendid lisada.
Kui mahti saan, siis teen malli {{Laulupidu}} navmalliks, siis on teistel ka lihtsam toimetada. Kui teha eraldi mallid, siis saaks malli artikli kategooria lisada. Igale mallide saab ju lõppu põhilised lingid lisada, et kõik, mis praegu on ühes mallis leiaks ikkagi üles.
Minu arust ei tohiks eestit ära võtta, sest näiteks ESTER'is (allpool) on Eesti ees. Näiteks laulikud on pealkirjaga "Eesti NSV 1990. a. üldlaulupeo laulud segakoorile".--Tiuks 5. aprill 2009, kell 11:57 (UTC)
See on raamatukogude kataloogil vist lihtsalt mingi kategooriate loomise iseärasus, et vajalikud märksõnad reas oleksid (rahvus-üritus-aasta), kusjuures nad kirjutavad üldlaulupidu suure tähega. Sõna eesti kohati figureerib siin-seal kavade jms peal kas siis Eesti tänulaulupeona või Eesti NSV laulupeona (rööpnimesid tuleb nagunii artiklites mainida) ja kohati teda ei ole, näiteks 1999 aasta jaoks ei paku Ester ühtegi väljaanet, kus eesti pealkirjas oleks. EE 5 kd. ja kogumik "130 aastat eesti laulupidusid", mis mul käepärast, mainivad üksikuid üldlaulupidusid siiski kujul "Jrk-nr üldlaulupidu" ja nii on laulpidude nimed ka kohalikus käibes. Siis pakub Ester veel Eesti Üldlaulupeod Rootsis – Me ei hakka ju selguse artikleid hoopis kujule "I eesti laulupidu Eestis" jne muutma. Pigem tuleks kokku leppida eesti laulupidude ülimuses ja lubada ka vikis nende kasutamine ilma sõnata eesti.
Mall {{laulupidu}} paistab praegu ka piisavalt lihtsalt toimetav olevat, ei ole vaja vaeva näha.--Pikne 5. aprill 2009, kell 16:57
Siis võib minu pärast eesti ära jätta ja ma loodan, et Andresel ka selle vastu midagi ei ole. Ootame veel, võib olla keegi tahab veel midagi öelda. --Tiuks 5. aprill 2009, kell 14:10 (UTC)
[2].--Pikne 5. aprill 2009, kell 17:29
Andres on juba öelnud, et enne eestit vahel ei olnud ja siis võid õigeteks teisaldada. Ka mallis peab siis ära muutma, sest muidu ei jää link vastavas artiklis mustaks. --Tiuks 5. aprill 2009, kell 15:55 (UTC)
Siinsel artiklil kondikava olemas ja I üldlaulupeo artiklis rakendasin uut malli. Nüüd proovin üldlaulupidude artiklid vaikselt üle käia. Nav-malli parandaksin pigem hiljem, et ükshaaval mitte vaeva näha. --Pikne 7. aprill 2009, kell 0:11

Kõik väliseestlased ei ole pagulased. --Andrus Kallastu (arutelu) 18. jaanuar 2019, kell 17:34 (EET)[vasta]


Saksakeelses vikipeedias kirjutatakse: "Die Singende Revolution im Baltikum führte wesentlich zur Auflösung der Sowjetunion im Jahre 1991." Mina ei viitsi nendega seal saksakeelses Vikipeedias vaidlemas käia. Aga selle võiks küll keegi ära parandada. Velirand (arutelu) 9. september 2019, kell 13:51 (EEST)[vasta]