Arutelu:Latikas

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Võtan selle osa välja.--Raamaturott (arutelu) 8. juuni 2015, kell 15:04 (EEST)[vasta]

Kulinaaria[muuda lähteteksti]

Latikate õhk-kuivatus[muuda lähteteksti]

Latikad roogitakse ning lõigatakse selja pealt lõhki selliselt, et küljed kõhu osadega ühendusse jääks. Roogitud latikad pestakse jooskva vee all ning lastakse veidi nõrguda. Seejärel latikad soolatakse ning jäetakse paariks päevaks soolduma. Sooldunud latikad pestakse eraldamaks lima ning üleliigset soola. Latika pooled riputatakse, sabapidi nöörile aetult, tuule kätte ent vilusse kohta, sest päikesevalguse käes muutub kala kollaseks. Latikaid kuivatakse seni kuni nad täitsa kuivaks on muutunud. Kuivatatud latikaid säilitatakse kas tünnides ehk sobivates toidunõudes kihtidena laotult ja ilma soolata. Pealmisele kihile asetatakse kerge vajutis.

Latikate ahju-kuivatus[muuda lähteteksti]

..meie esivanemate kohaselt. Peale leiva küpsetamist laotakse ahju puhtad õled ja nende peale kergelt soolatud kalad. Kalu tuleb kuivatamise juures pidevalt pöörata. Kalu kuivatatakse ahjus seni kuni latikad on läbiküpsenud ja kuivanud.

  • "Kalatoitude valmistamise käsiraamat", Karl Oskar, Tln, 1927, lk 45-46.

Latikal on palju lähedasi liike, kes koevad umbes samal ajal. Seetõttu on nende liikide hübriidid tavalised. Kõige paremini on tundma õpitud latika hübriidi siberi särg, kes elab Ubinski järves. See kasvab kiiremini kui särg, aga aeglasemalt kui latikas. Isased saavad suguküpseks 3-aastaselt, emased 4-aastaselt.

See lõik kadus ära. --Andres (arutelu) 17. märts 2024, kell 11:52 (EET)[vasta]