Arutelu:Kolmanda maailma võlakriis

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Inglise viki pealkiri ei lange päris praegusega kokku, kuid väga seotud nad on. V-o tuleb teha ka lehekülg kolmanda maailma võlg--Bioneer1 14. november 2011, kell 13:15 (EET)[vasta]

de:Staatsverschuldung der Entwicklungsländer on minu meelest veidi parem pealkiri kui "kolmanda maailma võlg" nagu inglisvikis. kuidagi võiks välja tulla, et mõeldakse pigem kolmanda maailma riikide valitsuste võlakoormust, mitte nende riikide majanduste koguvõlga. vrd: Eestil on suht väike valitsuse võlg, aga viimase ajani on suht suur leibkondade + ettevõtete võlakoormus suhtena SKP-sse, mis annab kogu Eesti majanduse (era+avalik) koguvõla ikka ysna suure.
yhtlasi: mis takistab nende arengut ja põhjustab vaesust ja keskkonnaseisundi halvenemist ei pruugi olla distinktiivne tunnus ega päris määratluse osa. alati ja igal pool ei pruugi. paremini võiks eristada yhte ajaloolist protsessi 1970. aastatest ja edasi ning yldisemat mõistet. kas siin on juttu yhest, teisest või mõlemast? kas kolmanda maailma võlakriise on mitu?
praegu on traditsiooniliselt vaesemateks peetud riigid endale 1997. aasta kriisi ja varasemate kogemuste najal endale pigem reserve kogunud, samas kui võlakriisis vaevleb akuutselt euroala, valitsuse suure võlakoorma ja majandusliku stagnatsiooni all vaevleb Jaapani majandus ning USA-s on ka juba märke Damoklese mõõgana pea kohal rippuvast võlakriisist. rollid on mõnes mõttes ymber pööratud, võlakrisiist tingitud arengutakistused tulevad praegu esimesse maailma. Suurbritannias oli ka IMF-i programmi ajal elu vilets, räägitakse.
kahtlemata on praegu ka ennast lõhki laenanud kolmanda maailma valitsusi ning valitsuse sellise poliitika all kannatavaid rahvaid. Ohpuu 14. november 2011, kell 16:48 (EET)[vasta]