Arutelu:Keskkonnadeterminism

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Retsensioon[muuda lähteteksti]

Artikkel oli piisavalt põhjalik. Kirjutatud oli antud valdkonna kõige olulisematest aspektidest. Artikli pikkus oli piisav, et täita selle eesmärki.

Keskkonnadeterminismi mõiste seletus oleks võinud olla natuke pikem. Ajaloo teemal oli kirjutatud ebaproportsionaalselt pikalt, võrreldes ülejäänud valdkondadega. Artiklil polnud kahjuks illustratsioone, aga ilmselt oleks antud teema kohta raske leida sobivaid pilte. Samas aga ei vähendanud illustratsioonide puudumine artiklist arusaadavust.

Artikli koostamisel oli kasutatud piisavalt autoriteetseid allikaid. Vastavad lõigud olid tekstis korrektselt viidatud. Ainult mõne lõigu puhul oleks võinud olla rohkem viiteid erinevatest allikatest. Mõnes viites oli unustatud eraldada autori nimi komaga.

Kirjastiil oli üldjuhul korrektne, ei esinenud slängi. Tekkis küsimus sõnaga keskkonnapossibilism. Kas selline mõiste on eesti keeles olemas? Võib-olla oleks parem kasutada mõiste väljendamiseks mõnda eestipärasemat sõna.

Esines mõningaid kirjavahemärkidega seotud vigu, aga need ei domineerinud tekstis ning ei takistanud artiklist arusaamist. Mõned laused oleksid võinud lühemad. Esines ka viga seoses jutumärkide kasutamisega. Toon välja näiteid vigastest lausetest:

  • Väidetakse, et troopiline kliima põhjustab laiskust ja rahulikku meeleolu, muutuva kliimaga piirkonnad, keskmistel laiuskraadidel, soodustavad aga kindlameelsust ja töökust. ( Järgmiste sõnade järel ei peaks olema koma: väidetakse, piirkonnad, laiuskraadidel.)
  • Keskkonnadeterminismi ajalugu ulatub antiikaega, esmakordselt on teooriat mainitud Hippokratese meditsiinilises uurimuses: Õhud, veed ja kohad. ( Lause võiks olla eraldatud kaheks erinevaks lauseks. Meditsiinilise uurimuse pealkiri peaks olema jutumärkides. Sõna uurimuses järel ei pea olema koma.)
  • Viimane selgitas kuidas keskkond määrab teatud kogukonna elanike füüsilised tunnused. (Sidesõna kuidas ees peaks olema koma.)
  • Keskkonnadeterminism on jätnud geograafia arengusse küllaltki suure jälje, mitmed geograafid reageerivad siiani väga negatiivselt igasugusele võimalikule keskkonna mõjule sotsiaalsele inimühiskonnale. ( Sobivam oleks kasutada kahte lauset. Lause teine pool võiks olla paremini sõnastatud, et eesmärk oleks arusaadavam.)
  • Kuigi eelnev kirjeldab küllaltki täpselt geograafide üldist suhtumist ja ettekujutusi keskkonnadeterminismist on siiski ka teistsuguseid arvamusi antud teema kohta. ( Sõna on ees peaks olema koma.)
  • Erhard Rostlund avaldas essee, milles väitis, et keskkonnadeterminismi ei lükatud ümber vaid lihtsalt ei kiidetud heaks. (Sidesõna vaid ees peaks olema koma.)


Artiklis oli kasutatud palju siselinke. Enamus neist olid asjakohased, aga mõne sõna tähendus tundus liiga elementaarne, et viidata. Näiteks järgmised sõnad: ajalugu, nahatoonid, kirjanik, keskkond, Austraalia. Üldjuhul oli aga artikkel korralikult vormistatud ja vastas Vikipeedia tavadele. Positiivse poole pealt tooks välja veel selle, et artiklis oli tehtud ka välislinkide nimekiri ning eraldi toodud välja siselingid, mida oleks kasulik vaadata.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et artikkel oli asjalik ning kirjeldas piisava detailsusega antud valdkonda. Vigu esines vähe ning need ei hakanud lugejale silma. Artikkel oli hoolikalt kirjutatud ja vormistatud, ei esinenud lohakusvigu.

Akoorits 10. november 2011, kell 14:35 (EET)[vasta]

Fraasis "Väidetakse, et" on koma. 90.190.114.172 14. november 2011, kell 19:58 (EET)[vasta]
"Keskkonnapossibilism" on minu meelest normaalne sõna, mida pole tarvis asendada. Andres 15. november 2011, kell 12:08 (EET)[vasta]
inglise viki on selle jutumärkidesse pannud. "Possibilism" on kindlasti mõistena olemas. Keskkonnapossibilism tundub kuidagi desorienteeriv väljend olevat, eriti tänapäeval--Bioneer1 16. november 2011, kell 00:35 (EET)[vasta]
Jutumärgid ei tähenda, et seda terminit olemas pole. Andres 16. november 2011, kell 00:40 (EET)[vasta]

  • Väidetakse, et
  • ei ilmne otsekohe, uuritakse ... et näha, millistes
  • Tõesti, linkidega ei pea üle pingutama. Mõisteid võiks linkida ainult esimesel esinemisel ja sõnu nagu näiteks "ajalugu" ja "kirjanik" pole selles artiklis vaja linkida.
  • Lauses "1841. aastal ilmunud raamat ..." puudu koma.
  • "Samuti" ja "ka" samas lauses pole vajalikud. Samas lauses koma puudu.
  • arvude vahel kasuta "kuni" tähenduses mõttekriipsu (redigeerimiskasti alt saab võtta)
  • Lauses "Geograafid reageerisid..." puudu koma.
  • ingliskeelne not disproved only disapproved kaldkirja
  • vastuseis ei olnud põhjustatud ebatäpsest teooriast, vaid metodoloogilisest protsessist
  • Sarnane arvamus oli ka Carl O. Saueril, kes
  • põhineda eelarvamustel
  • sadamapiirkonnaga
  • et uurida, kuidas
  • jälle "samuti" ja "ka" ühes lauses, ei ole vaja

Adeliine 15. november 2011, kell 03:18 (EET)[vasta]


Katkine link[muuda lähteteksti]

Korduval kontrollimisel on leitud, et järgnev välislink ei tööta. Kontrolli selle toimimist ja vajadusel paranda vigane link.

--MastiBot (arutelu) 6. juuli 2013, kell 10:46 (EEST)[vasta]