Arutelu:Harilik sinilill

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Ladina- ja prantsusekeelse nime puhul tekib küsimus, milline põhisõna tuleb juurde mõelda. Kas flos/fleur? Mina arvasin alguses, et mõeldakse maksarohtu, aga tõesti võib tegemist olla maksalillega. Ma ei tea ka seda, kui vana see sõna on.Andres

hépatique taimenimetusena : 1611 (Robert'i sõnaraamatu järgi). Põhisõna kohta on Sul õigus: tõenäolisem on herbe, mis on rahvapärastes taimenimedes väga levinud. Eerik

Prantsuskeelne sõna on ilmselt ladina keelest laenatud. Aga ma ei usu hästi, et ladina keeles see sõna rahvapärane oli, sest tegemist on kreeka laenuga. Mul ei ole andmeid, kes sõna pärineb antiikajast või keskajast (igatahes pidi ta 17. sajandil juba olemas olema). On põhimõtteliselt võimalik ka see, et ladina keelde tuli see väljend tõlkena mõnest Euroopa rahvakeelest. Igatahes ei tea, kas maksaga seostamine pärineb rahvatarkusest või on see õpetlaste väljamõeldis. Ma millegipärast ei usu, et eesti maksalehed on spontaanselt rahva seas tekkinud. Sarnasus maksaga ei ole üldsegi ilmne, seda enam, et maks ei näegi niimoodi välja. Aga võib-olla mõni sinilille teisend või liik on rohkem maksakujuliste lehehõlmadega? Andres

Sain teada, et Hepatica on keskajast pärit sõna. Andres


Mul ei ole täpseid andmeid selle kohta, milliseid maksa- ja sapiteedehaigusi sinilill ravib ja milliste puhul teda ei tohi tarvitada. Andres


Teiskeelsed nimetused saatsin vikisõnaraamatusse, keskelt kustutasin korduva teksti, kõrvaldasin kolm olematut välislinki, lisasin uue välislingi, lisasin alapealkirjad, parandasin siselinke. Taivo 17:04, 28 Apr 2005 (UTC)

Vajab uuemat infoboksi ({{taxobox}}). --Tiuks 12. aprill 2008, kell 12:56 (UTC)
hetkel jätsin veel ladinakeelse nime vanaks --Dj Capricorn 12. aprill 2008, kell 16:27 (UTC)
näib, et Linne oli ajast eest --Dj Capricorn 12. aprill 2008, kell 16:29 (UTC)

Minu meelest on eestikeelses kirjanduses sinilille perekonnanimi ikka Hepatica. Anemone hepatica all võidakse mõelda ka ameerika sinilille. Panen ette jätta ka taksoboksi esialgu perekond Hepatica. Andres 26. aprill 2008, kell 04:23 (UTC)

Tegin muudatuse. Anemone nime kasutavad vähesed. Andres 26. aprill 2008, kell 05:57 (UTC)

Välislinkide osa peaks minu arust veel üle vaatama. iffcool 5. mai 2008, kell 11:27 (UTC)

Võtsin need välja:
Kahtlen, kas nõnda paljudele piltidele on vaja ikka välislinkide all linkida. Commonsis juba pilte omajagu. iffcool 5. juuli 2008, kell 21:49 (UTC)
Ma juhiksin veelkord sellele tähelepanu, et välislinkide all on minu arvates liiga palju linke piltidele. Sugugi mitte kõik neist linkidest ei anna uut ja huvipakkuvat infot sinilillede kohta ja seetõttu nad ei õigusta endale viitamist. Lihtsalt mõttetuid linke pole tarvis (miks peaks lugeja neid läbi vaatama?). iffcool 6. oktoober 2008, kell 15:36 (UTC)
täiesti nõus, et enamik võiks eemaldada --Dj Capricorn 6. oktoober 2008, kell 15:47 (UTC)
Minu meelest rikastab iga uus pilt kogumuljet. Üheainsa pildi põhjal õiget ettekujutust välimusest ei saa, sest kõik lilled ei ole ühesugused.
Lugejal ei ole kohustust linke läbi vaadata, kuid sellel, kes seda teha tahab, on see võimalus. Andres 6. oktoober 2008, kell 18:11 (UTC)
Vaatasin kõik pildid läbi, minul küll üksluisuse muljet ei ole. Andres 6. oktoober 2008, kell 18:15 (UTC)

SINILILLE tekkimisest teatakse järgmist muistendit. Vanasti olnud taevas üsna madalal, nii et käega saanud katsuda. Elanud siis rätsep, kellel olnud palju lapsi. Et nende järele pole suudetud alati valvata, käinud lapsed sageli sõrmega taevast torkimas. Sõrmeaugud säravatki nüüd tähtedena. Kord võtnud rätsep vitsakimbu ja hakanud lapsi taeva torkimise pärast karistama. Seejuures löönud ta taevast vitsakimbu otsaga suured sinised tükid välja, mis maha langedes purunenud pisikesteks sinisteks taevakildudeks. Vanajumal vihastanud ja tõstnud taeva kõrgemale. Taevakildudest aga tärganud sinililled.

Võtsin välja artiklist Lilled. --Epp 5. veebruar 2012, kell 05:39 (EET)[vasta]