Arutelu:Dalai-laama

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Sellised artiklipealkirjad nagu "Dalai-Laama I" ei ole minu meelest õigustatud. Öeldakse "I dalai-laama", ning artikkel temast peaks kandma pealkirja Gedun Drub. Andres 18:43, 16 Feb 2005 (UTC)

Toetan Andrese eelkirjutatut. Lisaks peaks "dalai-laama" tähenduse seletust täiendama/korrigeerima. Saksa ja/või prantsuse viki abiga näiteks. - Urmas 19:15, 16 Feb 2005 (UTC)

Võtsin välja järgmise lõigu


Usutakse, et kui dalai-laama sureb, sünnib ta 45 päeva pärast uuesti (vt. ümbersünd). Arvutatakse välja umbkaudne koht ja minnakse otsima. Kolme aasta vanuses tehakse võimalikele dalai-laamadele rida teste, millest enamikus on vaja ära tunda dalai-laamale kuulunud esemeid (eristada teiste analoogsete hulgast). Mõneaastaselt hakkab dalai-laama saama koolitust, teatavas vanuses otsustatakse tulemuste järgi, kes võimalikest jääb.


Põhjendus: ei kuulu spetsiifiliselt dalai-laama juurde; samasugused kombed on kõigi kõrgemate laamade valikul; pigem artiklisse ümbersünd vms. --Lulu 19:53, 27 mai 2005 (UTC)

Arvan siiski, et see võiks siin olla. Kui ma seda ei tea, siis ei oska ka mujalt otsida. Andres 20:04, 27 mai 2005 (UTC)

Integreerisin ikkagi artiklisse ümbersünd ja tegin vastavad lingid mõlemasse artiklisse. Arvan, et nyyd leiab huviline yles kyll... --Lulu 20:49, 27 mai 2005 (UTC)


Tiibeti budistid usuvad, et iga dalai-laama on oma eelkäija ja Avalokitsvara (Buddha emanatsiooni) taaskehastus. Usutakse, et kui ta sureb, siirdub tema hing äsjasündinud poisi kehha, kes tuntakse ära tavakatsete varal. Esimesena kandis dalai-laama tiitlit Sonam Gjatso 1578. aastal.

Artiklist Tenzin Gyatso. Andres 28. märts 2006, kell 18.00 (UTC)

Tõstsin välja veidra jupi, mis artikliga ei seostunud: *(chikyap khempo)- tseremooniameister munk *(yitsang) -Kloostri nõukogu 4 munka. Kes oskab, pangu kuhugi kasulikku paika. --Oop 19. august 2011, kell 10:40 (EEST)[vasta]