Arutelu:Aritmeetiline operatsioon

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Minu meelest on kõige levinum nendest kolmest terminist "aritmeetiline tehe", mida kasutatakse ka tavakeeles. Arvutiteaduses eelistatakse terminit "aritmeetikatehe". "Aritmeetiline operatsioon" on samuti legitiimne termin, kuid kõige vähem kasutatav. Mina olen seni kogu aeg kasutanud pealkirjades sõna tehe: tehe, unaarne tehe, binaarne tehe, ternaarne tehe.


Ah, aritmeetiline tehe või aritmeetikatehe... ausalt öeldes vist vahet ei ole eriti. Huvitav, ÕS kirjutab selle kohta nii:
aritmeetiline <12: -lise>. Aritmeetiline tehe, viga aritmeetikatehe, -viga. Aritmeetiline jada, keskmine
...midaiganes see tähendaks. Aritmeetikatehe on arvatavasti vigane sõna, kuigi vähemalt mingi 1982. a. kirjandus pakub seda veel küll. Aritmeetiline tehe on tõesti parem variant siis.

Teaduse ja tehnika seletav sõnaraamat (1997) annab termini arithmetic operation vasteks "aritmeetikatehe". Sama termin on Arvutikasutaja sõnastikus ja Terministandardi projektis. Mina tunnen, et see termin kannab vastanduse aritmeetikatehe vs loogikatehe pitserit. See vastandus ei ole relevantne matemaatikas (mõlemad on tehte (põhiliselt algebralise tehte) erijuhud. Arvan, et mõistel "aritmeetiline tehe" ei olegi mingit puhtmatemaatilist mõtet, kui see just ei tähenda mis tahes tehet arvudega, aga seda ta ju tavaliselt ei tähenda. Minu ettepanek on teha artikli pealkirjaks "artitmeetiline tehe" ning ülejäänud märksõnad ümber suunata. Andres 17:08, 10 May 2004 (UTC)


Kas astendamine ei või olla aritmeetiline tehe? Andres 16:44, 10 May 2004 (UTC)

Astendamine on tegelikult korrutamine, seega on küll aritmeetiline tehe. J 16:52, 10 May 2004 (UTC)