Arutelu:Ööpäev

Lehekülje sisu ei toetata teistes keeltes.
Allikas: Vikipeedia

Siin on teatud segadus, sest ööpäeva defineeritakse kahtemoodi. Ühest küljest, ööpäeva defineeritakse sekundi kaudu, teisest küljest defineeritakse ööpäeva astronoomiliselt (mitmel viisil). Ööpäeva kestus eri definitsioonide järgi ei lange kokku. Andres 09:18, 28 Feb 2004 (UTC)

Segadust ei tohiks nagu olla. Ööpaev on kindla pikkusega suurus. Segadus on siis kui sassi aetakse päikeseööpäev ja täheööpäev. Ühe puhul toimub planeedi pöörlemise vaatlemine päikese suhtes teisel juhul tähistaeva suhtes. Erinevate taustsüsteemide tõttu tulebki täispöörde kestus erinev. Päikese suhtes 24h, tähtede suhtes 23h56min.

Arvan, et selgitusi ei ole kunagi üleliia. Esiteks tuleb ühemõtteliselt selgitada, et ööpäevale kui artikli alguses defineeritud ajaühikule on aluseks päikeseööpäev. Peale selle on siin veel nüansse: kõik ööpäevad ei ole Päikese suhtes ühepikkused; ka täheööpäeva kasutatakse ajaühikuna. Andres 10:26, 28 Feb 2004 (UTC)
Ööpäeva jooksul teeb Maa Päikese suhtes vaadelduna täispöörde ümber oma telje.
See ei ole korrektne. Täispöörde tegemise kestus ei olene taustsüsteemist.
Ma eksisin. See on korrektne. Andres 23:00, 28 Feb 2004 (UTC)

Kuna Maa lisaks pöörlemisele tiirleb ka ümber Päikese on erinevates taustsüsteemides täispöörde kestus erinev.

See on arusaamatu. Andres 11:17, 28 Feb 2004 (UTC)

Arvan, et ehk oleks parem alustada ööpäeva astronoomilisest olemusest ja sis juba minna ööpäeva kui ajaühiku juurde. Andres 13:08, 28 Feb 2004 (UTC)

Arvan just vastupidiselt. Nagu artiklist nähtub on ööpäev astronoomias parasjagu segadust tekitav mõiste. Mõõtühikuna on ta aga kindel suurus. Astronoomias on ju ka eri planeetidel oma päikeseööpäevad ja täheööpäevad. Kui alustada astronoomilise segapudru selgitamisega, kaob mõõtühik teksti sisse ära. Mu poolest käiks praegunetekst küll. Küsitavad on siselingid päikese- ja täheööpaevale. Neid ju selgitatakse sisuliselt samas artiklis.

Nii täheööpäev kui ka päikeseööpäev on kasutusel mõõtühikutena ning jaotuvad tundideks, minutiteks ja sekunditeks (eks ole sekund ju algselt päikeseööpäeva kaudu defineeritud).
See, et planeetidel on oma päikeseööpäevad ja täheööpäevad, tuleb artiklisse lisada.
Ma näen probleemi selles, et on tarvis nii hõlpsasti arusaadavat selgitust kui ka astronoomiliselt täpset selgitust. Ma ei ole päris kindel, kuidas neid paigutada, aga nähtavasti on tarvis alustada hõlpsamini mõistetavast.
Arvan, et detailsemad selgitused saaks panna artiklitesse "täheööpäev" ja "päikeseööpäev". Võib-olla on tarvis ka artikleid "tõeline päikeseööpäev" ja "keskmine päikeseööpäev".
Mulle tundub, et selgitusi ei ole piisavalt, ning tahan seetõttu artikli kallal edasi töötada. Muidugi tuleb vaadata, et materjali rohkus arusaamist ei segaks. Andres 13:46, 28 Feb 2004 (UTC)

need ööpäeva osad, nagu koit, hämarik, südaöö, keskpäev jne oleks võinud minu arust jääda. Õiges järjestuses muidugi.--Hendrix 27. aprill 2008, kell 14:27 (UTC)