Andrioniškis

Allikas: Vikipeedia
Andrioniškis

leedu Andrioniškis
poola Andrioniszki

Elanikke 229 (2011)[1]

Koordinaadid 55° 36′ N, 25° 3′ E
Andrioniškis (Leedu)
Andrioniškis
Andrioniškise kirik

Andrioniškis on alev Leedus Anykščiai rajoonis, Andrioniškise valla halduskeskus. Alev asub Šventoji jõe ääres.

Andrioniškises on Anykščiai keskkooli põhiharidust andev osakond ja postkontor. Vaatamisväärsuseks on sealne aastal 1935 ehitatud katoliku kirik, alevi lähistel asub lohuga Katinai või Sedeikiai kultuskivi.

Aastal 1912 sündis Andrioniškises Leedu graafik Domicėlė Tarabildienė.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Andrioniškist on esmamainitud aastal 1672. Samas oletavad mõned ajaloolased, et asulat on esmamainitud hoopis 1620. aastal Biržai mõisa kohturaamatus nime all Jendraniszki. Aastal 1726 ehitati sinna esimene katoliku kirik.

Sealsed elanikud osalesid nii novembriülestõusus kui ka jaanuariülestõusus. Jaanuariülestõusu päevil kogunes alevi juurde metsadesse üheksa ülestõusnute salka, kus oli 1863 võitlejat. Knygnešystė päevil rajati alevi lähistele raamatuladu, kust tarniti leedukeelseid raamatuid kohu Leedu põhjaosa aladele. Tsaariajal oli asula venekeelne nimekuju Андронишки. Aastal 1866 rajati sinna venekeelne riiklik algkool, mis on seal praegu tegutseva kooli eelkäija. Aastast 2015 on kool piiskop Antanas Baranauskase nimelise Anykščiai keskkooli algharidust andev filiaal.[2]

1905. aasta revolutsiooni päevil asutasid sealsed elanikud omaalgatuslikult leedukeelse kooli. 2. detsembril peksti läbi vallakirjutaja, rüüstati riiklik postkontor ja keelduti kooli laskmast õpetajaid, kes ei õpetanud leedu keeles. Kohaliku pristavi Orlovi juhatusel tuli alevisse karistussalk, mis peksis läbi kohalikud elanikud; kolm inimest küüditati ka Siberisse.

Aastal 1929 kukkus alevisse meteoriit (eukriitide klassi kuuluv akondriit, mis sisaldas märkimisväärsel hulgal maskeliniiti).[3]

Aastal 1935 ehitati vana kiriku asemele uus, järgmisel aastal moodustati ka Andrioniškise kihelkond (varem allus sealne kirik Anykščiai kihelkonnale).

Nõukogude perioodil oli Andrioniškis üks tähtsamaid metsavendade tegevuspiirkondi. Sealsed salgad tegutsesid üle 34 aasta. Alev oli kohaliku kolhoosi keskasulaks.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 13. juuli 2019. Vaadatud 13. juulil 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  3. Yamaguchi, A; Mori, H; Takeda, H. (Juuli 1993). "Mineralogy and Shock Textures in the Padvarninkai Eucrite". Meteoritics. 28 (3): 462–463.
  4. Vincas Brazauskas. Andrioniškis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, Kd. I (A-Ar). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2001. - 499 lk.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]