Termodünaamiline versus kineetiline kontroll

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Termodünaamiline kontroll)
Reaktsiooni energeetiline diagramm kineetilise ja termodünaamilise kontrolli korral

Termodünaamiline vs. kineetiline kontroll on kaks konkureerivat keemilise reaktsiooni teed, mis viivad erinevate produktide moodustumisele: esmane kiiremini moodustunud produkt on võimeline üle minema stabiilsemaks produktiks (isomeeriks).

Kineetiline kontroll keemilises reaktsioonis annab produkti, mille moodustumine on energeetiliselt soodsam, s.t. aktiveerimisenergia on kõige madalam. Termodünaamiline kontroll annab produkti, mis on termodünaamiliselt kõige stabiilsem.

Teatud reaktsioonide korral saavad need mõlemad reaktsiooniteed omavahel konkureerivateks ja moodustub produktide segu. Nimetatakse seda olukorda termodünaamiline vs. kineetiline kontroll. Sellisel juhul produkt A moodustub kiiremini (see on kineetiliselt kontrollitud produkt) kui produkt B, kuid see on stabiilsem (see on termodünaamiliselt kontrollitud produkt). Reaktsiooni tingimused (temperatuur, rõhk, solvent, kestus) mõjutavad seda, kumb reaktsioonitee on ülekaalus ja milline on erinevate produktide suhteline sisaldus. Praktikas, kui kineetilist produkti A soojendada sedavõrd, et ülekaalu saab termodünaamiline kontroll, siis hakkab segus kogunema produkt B. Kuid jahutamisel B ei lähe üle A-ks.

Termodünaamiline vs. kineetiline kontrolli näiteid:

Butadieeni hüdrobroomimine
Butadieeni hüdrobroomimine

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]