Prints Richard, Gloucesteri hertsog

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Richard, Gloucesteri hertsog)
Prints Richard (2015)

Prints Richard, Gloucesteri hertsog (Richard Alexander Walter George Windsor, sündinud 26. augustil 1944) on Briti kuningliku perekonna liige, kuningas George V lapselaps.

Ta on olnud Gloucesteri hertsog alates 1974. aastast, mil ta isa suri. Enne tiitli pärimist töötas ta arhitektina.

Hertsog on 2019. aasta seisuga Briti troonipärimisjärjekorras 27. kohal.

Gloucesteri hertsog täitis oma nõo, kuninganna Elizabeth II eest kuninglikke kohustusi.

Sünd[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Richard sündis 26. augustil 1944 Northamptonshire's. Tema isa oli prints Henry, Gloucesteri hertsog, kuningas George V ja kuninganna Mary vanuselt kolmas poeg. Tema ema oli printsess Alice, Gloucesteri hertsoginna, John Montagu-Douglas-Scotti vanim tütar.

Richard ristiti 20. oktoobril 1944 Windsori lossis ning tema ristivanemad olid printsess Elizabeth (tulevane kuninganna Elizabeth II), Athlone'i krahvinna, Walter Montagu-Douglas-Scott, Cambridge'i markii, Schleswig-Holsteini printsess Marie Louise, Leedi Sybil Phipps ja Sir Harold Alexander.

Briti monarhi järeltulijana meesliini kaudu oli tema tiitel koos nimega sünnist saati Tema Kuninglik Kõrgus Gloucesteri prints Richard. Sündimise ajal oli ta troonipärimisjärjekorras 5. kohal ja krahvkonna pärilusjärjestuses teisel kohal oma venna, Gloucesteri printsi Williami järel.

Neljakuuselt käis Richard koos oma vanematega Austraalias, mille kindralkuberner oli aastatel 19451947 ta isa. Perekond naasis Barnwelli mõisa 1947.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Prints Richardi sai alghariduse kodus, seejärel õppis ta Wellesley House'i koolis Broadstairsis ja siis Etoni Kolledžis. 1963 läks ta Cambridge'i Ülikooli, et õppida seal arhitektuuri. Ta lõpetas eriala, saades bakalaureuse 1966.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast ülikooli liitus prints Ehitusministeeriumiga, kus teda ootas aasta praktikat. 1967 naasis ta Cambridge'i. Kaks aastat hiljem tegi ta ära eksamid ning sai ülikoolist diplomi arhitektuuri erialal. Pärast koolituse lõppemist läks ta ühte Londoni arhitektuurifirmasse praktikale. Kuigi ta oli kavatsenud töötada arhitektina, sai ta venna surma tõttu esimeseks krahvkonna pärilusjärjestuses, mis suurendas ta kuninglikke kohustusi. Seetõttu loobus ta kohast firmas ning hakkas oma nõbu, kuningannat, esindama kuninglikel üritustel.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

8. juunil 1972 abiellusid prints Richard ja taanlannast Birgitte van Deurs St. Andrew kirikus Northamptonshire's. Sündmus oli suhteliselt vaikne ja madala profiiliga, võrreldes Richardi nõbude printsess Margareti ja Kenti krahvi pulmadega.

Paaril on kolm last:

Ühelgi lapsel pole kuninglikku tiitlit ning nad ei täida kuninglikke kohustusi. Kuningas George V lapse-lapselastena meesliini kaudu on nad krahvi lapsed.

Gloucesteri hertsog[muuda | muuda lähteteksti]

10. juunil 1974 suri Richardi isa ning temast sai Gloucesteri hertsog, Ulster krahv ja Cullodeni parun.

Nii hertsog kui hertsoginna viibivad palju avalikkuse ees ning on kuningliku perekonna populaarsed liikmed. Hertsog on eriti huvitatud arhitektuurist ja loodushoiust. Ta on Briti Arhitektide Kuningliku Instituudi liige 1972. aastast.

Richard oli Sõidukijuhtide Instituudi president 32 aastat. See positsioon läks aga ülevaatamisele, kui ta 23. detsembril 2004 sai trahvi kiiruse ületamise eest, mis oli tal juba kolmas selline karistus. Prints astus tagasi 2005 jaanuaris.

Hertsogi ja hertsoginna ametlik residents on Kensingtoni palee Londonis. Alates 1994 on nad üürinud ka Barnwelli mõisa.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]