Punane sametkook

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Red velvet cake)
Punane sametkook

Punane sametkook ehk Red Velvet on magustoit, mis on tuntud oma punase värvi, niiske tekstuuri ja maitse poolest. Tegemist on klassikalise Ameerika koogiga, mis on aastate jooksul kogunud laialdast tuntust nii Ameerika Ühendriikides kui ka mujal maailmas.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Punane sametkook pärineb 20. sajandi alguse Ameerika Ühendriikidest. Selle populaarsus kasvas märkimisväärselt teise maailmasõja ajal, kui pagarid avastasid, et peeti saab kasutada naturaalse toiduvärvi asendajana. Sellest ajaperioodist alates sai punane toon koogi tunnusmärgiks.

Koostisosad ja valmistamine[muuda | muuda lähteteksti]

Red Velvet koogi peamised koostisosad on jahu, suhkur, pett, kakaopulber, söögisooda, äädikas, vaniljeekstrakt, punane toiduvärv ja toorjuust [1].

Koogi valmistamiseks segatakse kuivained omavahel ja märjad ained eraldi. Seejärel lisatakse märjad koostisosad järk-järgult kuivsegusse, luues ühtlase tekstuuri. Seejärel valatakse tainas koogivormidesse ja küpsetatakse ahjus kuni täieliku küpsemiseni. Pärast jahtumist on koogid tavaliselt kihilised ja kaetud toorjuustukreemiga.

Kultuuriline tähendus[muuda | muuda lähteteksti]

Red Velvet koogil on Ameerika kulinaarsetes traditsioonides oluline koht [2]. Seda seostatakse sageli pidustuste ja eriliste sündmustega, nagu sünnipäevad, pulmad ja pühad. Koogi erkpunane värv ja ainulaadne maitse muudavad selle visuaalselt atraktiivseks ja maitsvaks maiuspalaks, mis paistab toidulaudadel silma.

Kook on populaarsust kogunud ka väljaspool Ameerika Ühendriike. Sellest on saanud nõutud magustoit mitmel pool maailmas, sealhulgas Euroopas ja Aasias. Red Velvetit on kasutatud erinevates kulinaarsetes saadetes ja filmides, mis veelgi tugevdab selle staatust populaarse magustoiduna.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Red velvet cake". BBC Good Food (inglise). Vaadatud 6. juunil 2023.
  2. Necole, Shaunda (28. november 2021). "Black Folks Southern Red Velvet Cake Recipe". The Soul Food Pot (Ameerika inglise). Vaadatud 6. juunil 2023.