Poolautomaatpüstol

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Poolautomaatne püstol)
Poolautomaatpüstol Colt 1911

Poolautomaatpüstol (harva ka iselaadiv püstol, automaatlaadiv püstol või automaatpüstol) on selline mitmelasuline ühe padrunipesaga käsitulirelv (püstol), mis pärast lasku söödab automaatselt uue padruni padrunipessa (iselaadiv), kuid uue lasu toimumiseks on vaja uuesti päästikule vajutada. Selle tulemusel saab iga päästikuvajutusega lasta vaid ühe lasu, kuna püstoli mehhanism ühendab päästikumehhanismi pärast lasku lööknõelast lahti ning selle uuestiühendamiseks on vaja päästik algasendisse tagasi lasta.

Poolautomaatpüstol kasutab osa eelmisest lasust vallandunud energiast, et liigutada lukku, mis tavaliselt asub kelgu sees. Pärast lasu laskmist väljub padrunikest relvast, kuna kelk liigub tagasilöögi mõjul tagasi, kelgu ja luku liikumine vinnastab uuesti lööknõela ning kui kelk tänu vedrule tagasi liigub, lükkab ta salvest padrunipessa uue padruni. See kõik seab relva valmis uueks lasuks, mis toimub kohe kui vajutada uuesti päästikule.[1] Enamik püstolitest kasutab tagasilöögi jõul ümberlaadimist, kuid on ka tagasipahvaku või gaasiga ümberlaadivaid.

Tavaliselt on püstoli sööturiks käepideme sees olev lehtsalv. Mõnel püstolil on relv otse relva raami küljes ning seega toimub salvevahetus sarnaselt poolautomaatvintpüssidele.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Brown, Edmund G. (2009). Handgun Safety Certificate. West Sacramento, California: California Department of Justice. Lk 52.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]