Musumägi (Tartu)

Allikas: Vikipeedia
Musumägi 2008. aastal

Musumägi on kunstlik küngas Tartus Toomemäel Tartu toomkiriku juures. See rajati 19. sajandil pargi romantistlike kujundustööde käigus endise Moskva rondeeli kohale Karl XI bastionil. Algselt oli Musumäe sees grott, ent see on praeguseks kokku varisenud. Tänapäeval viivad Musumäele trepid ja selle tipus on pinkidega vaateplatvorm, kuid suurema osa vaatest varjavad puud. Musumäe kõrval paikneb Toomemäe ohvrikivi, künka ja toomkiriku vahele jääb Kristjan Jaak Petersoni monument.

Musumäe groti ees asunud Franz Karl Theodor Guillemot de Villebois' skulptuurigrupp Vater Rhein

Groti ette rajati 1880. aastal tiik, mida kaunistasid romantilised sillakesed ning Reini jõejumalat ja kolme nümfi kujutav skulptuurigrupp. Skulptuurid lasti 1883. aastatel saksavastastel ajenditel õhku, kuna kolme jõenümfi ning Saksa jõgede isa Reini tõlgendati Baltimaade sümbolina, mis püüdlevat Saksamaa poole.[1] Tänaseni on säilinud tiiki kaunistanud nn õhkamiste sillake.[2][3]

Musumägi on olnud populaarne noorpaaride seas, kes käivad seal vahuveini joomas ja pildistamas. Musumäel ja selle ümbruses on tehtud ka vabaõhuetendusi, näiteks Emajõe suveteater etendas seal 1997. aastal "Robin Hoodi" ja 1998. aastal "Röövlitütar Ronjat".

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]