Ilja Naišuller

Allikas: Vikipeedia
Ilja Naišuller (2015)

Ilja Viktorovitš Naišuller (vene keeles Илья Викторович Найшуллер; sündinud 19. novembril 1983 Moskvas) on vene filmirežissöör, produtsent, stsenarist ja indie rock'i viljeleva ansambli Biting Elbows frontman.

Vanuses 8–14 aastat õppis Ilja Naišuller Londonis. Pärast Venemaale naasmist lõpetas ta Moskvas Jassenevos asuva Briti Rahvusvahelise Kooli. Astus seejärel Moskvas Ostankino Ringhäälingu Instituuti, kus studeerinud poolteist aastat lahkus sealt ja sõitis Ameerikasse, kus õppis mõnda aega New York University Tisch School of the Artsis, enne kui sellegi pooleli jättis.

Ansambli loomine ja filmiettevõtte asutamine[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aastal lõi Naišuller koos Ilja Kondratjeviga ansambli Biting Elbows. 2012. aastal asutas ta koos Jekaterina Kononenkoga filmiettevõtte Versus Picture, kus luuakse reklaam- ja muusikavideoid ja mängufilme.[1]

Filmikunst[muuda | muuda lähteteksti]

Naišuller on olnud kaastegev kümmekonnas mängufilmis: kas näitlejana (kõrvalosas), stsenaristina, produtsendina või režissöörina (kaks mängufilmi ja mõned osad ühest vene seriaalist).

Septembris 2015 peetud Toronto rahvusvahelisel filmifestivalil toimus Naišulleri debüütmängufilmi esilinastus – märulifilm "Hardcore: Raju Henry"[2] (Venemaal näidati seda pealkirjaga "Хардкор" ja Ameerika Ühendriikides "Hardcore Henry"). Filmi stsenaariumi kirjutas samuti Naišuller.

"Eikeegi"[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal valmis Naišulleri teine märulifilm "Eikeegi"[2], mille stsenarist on Derek Kolstad ning peaosas Bob Odenkirk ja kõrvalosas Christopher Lloyd. Ameerika Ühendriikides, kus sellest filmist sai kassahitt, linastus see pealkirjaga "Nobody".


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Versus Pictures. О нас. versuspictures.ru
  2. 2,0 2,1 Mökust saab mehine möllumees. kultuur.postimees.ee, 1. juuni 2021.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]