Internetiteenuste pakkuja

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt ISP)
"ISP" suunab siia. Teiste tähenduste kohta vaata lehekülge ISP (täpsustus).

Internetiteenuse pakkuja (inglise keeles Internet service provider; ISP) on ettevõte, mis pakub Internetile juurdepääsu ja kasutamise teenuseid.

Internetiteenuste pakkumise ajalugu Eestis[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti esimesed kommerts-internetipakkujad olid Estpak (Eesti Telefoni tütarettevõte), Microlink ja Data Telecom.

Interneti otseühendussõlm[muuda | muuda lähteteksti]

Interneti otseühendussõlm (Internet exchange) on internetiteenuste pakkujate võrkude ühendamise-sidumise koht. Internetivahetuspunkt kuulub OSI-mudeli 2. kihti (kanalikiht). Vahetuspunktide võrgu kiirused võivad varieeruda 100 megabitist sekundis kuni mitme terabitini sekundis. Internetivahetuspunkt on sisuliselt andmekeskus, kus kommutaatorid suunavad võrguliiklust erinevate internetiteenuse pakkujate võrkude vahel (kes jagavad keskuse infrastruktuuri ülalpidamiskulusid).[1]

Internetivahetuspunktide vaheline ühendus[muuda | muuda lähteteksti]

Internetivahetuspunktid on omavahel ühendatud kaablitega (veealused ja maapealsed kaablid) [2]

Internetiteenuste pakkujatele kehtivad seadused[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa Liidus[muuda | muuda lähteteksti]

Euroopa Liidus on Interneti pakkujatel keelatud takistada või aeglustada ligipääsu internetiliiklusele, välja arvatud erijuhtudel. Nende erijuhtude alla kuuluvad liikluse haldamine/juhtimine seadusliku käsu rahuldamiseks, liikluse turvalisuse ja terviklikkuse tagamiseks ning ülekoormuse leevendamiseks (arvestades, et kõiki liikluse kategooriaid mõjutatakse võrdselt).[3][4]

Teenusepakkujad[muuda | muuda lähteteksti]

Traadita Interneti-teenuse pakkuja [5][muuda | muuda lähteteksti]

WISP (wireless Internet service provider) ehk traadita interneti teenuse pakkuja pakub alternatiivi juhtmega ühendusele. Traditsiooniliselt kasutusel maapiirkondades, kus juhtmega ühendus ei ole saadaval, on trend kasutada juhtmevaba interneti tehnoloogiat, kaabelinterneti ja kiudoptika (valguskaabli) konkurendiks.

Juhtmevaba interneti tugevaks eeliseks on selle "viimase miili lahendus", mis on juhtmevaba. See muudab tihti võrgulahenduste üles panemise märgatavalt odavamaks, arvestades, et inimesed/kasutajad on üle suurte alade hõredalt laiali.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]