Kõrgusmõõtur: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Resümee puudub
Märgis: Tühistatud
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:Hoehenmesser 1.jpg|pisi|Baromeetriline kõrgusmõõtur]]
[[Pilt:Hoehenmesser 1.jpg|pisi|Baromeetriline kõrgusmõõtur]]
'''Kõrgusmõõtur''' ehk '''altimeeter''' on mõõteriist, mis mõõdab kõrgust lähtetasandist. Kõrgust mõõdetakse [[baromeeter|baromeetrilisel]] või [[raadiotehnika|raadiotehnilisel]] meetodil. Absoluutset kõrgust mõõdetakse merepinna keskmisest tasemest, millel [[õhurõhk]] on 760 mm Hg (101,3 [[Paskal|kPa]]).
'''Kõrgusnäidik''' ehk '''altimeeter''' on mõõteriist, mille skaalalt nähtub mõõdetav kõrgus lähtetasandist, tavaliselt merepinnast. Kõrgust mõõdetakse [[baromeeter|baromeetrilisel]] või [[raadiotehnika|raadiotehnilisel]] meetodil. Standardkõrgust mõõdetakse merepinna keskmisest tasemest, millel [[õhurõhk]] on 760 mm Hg (101,3 [[Paskal|kPa]]).


==Baromeetriline kõrgusmõõtur==
==Baromeetriline kõrgusnäidik==
Baromeetriline mõõtmine põhineb sellel, et kõrguse suurenedes väheneb õhurõhk kindla seadusärasuse järgi. Baromeetriline kõrgusmõõtur mõõdab kõrgust samal põhimõttel kui [[aneroidbaromeeter]], kusjuures [[skaala]]l on rõhuühikute asemel pikkusühikud (meetrid, lennukõrguse mõõturites enamasti [[Jalg (pikkusühik)|jalad]]).
Baromeetriline kõrguse mõõtmine põhineb sellel, et kõrguse suurenedes väheneb õhurõhk kindla seaduspärasuse järgi. Baromeetrilise kõrgusnäidiku tööpõhimõtte on sama, mis [[aneroidbaromeeter]]il, kusjuures [[skaala]]l on rõhuühikute asemel pikkusühikud ([[meeter|meetrid]] või [[Jalg (pikkusühik)|jalad]]).
[[Pilt:Digital Barometer Sensor.jpg|pisi|Baromeetriline sensor (mõõtmed 5×3×1,2 mm)]]
[[Pilt:Digital Barometer Sensor.jpg|pisi|Baromeetriline sensor (mõõtmed 5×3×1,2 mm)]]
Kaasaskantavates digitaalseadmetes mõõdab õhurõhku kalibreeritud ja temperatuurkompenseeritud baromeetriline sensor, mis annab mõõtesignaali [[mikrokontroller]]isse.
Kaasaskantavates digitaalseadmetes mõõdab õhurõhku kalibreeritud ja temperatuurkompenseeritud baromeetriline sensor, mis annab mõõtesignaali [[mikrokontroller]]isse.
10. rida: 10. rida:


==GPS-kõrgusmõõtur==
==GPS-kõrgusmõõtur==
[[GPS-seade]] vajab kõrguse määramiseks signaale vähemalt neljalt GPS-satelliidilt. Mõõtetäpsus ei ületa tavaseadmetel kümmet meetrit.
[[GPS-seade]] kasutamisel määratakse kõrgus trilateratsiooni põhimõttel, selleks on vaja signaale vähemalt kolmelt GPS-satelliidilt.


==Raadiokõrgusmõõtur==
==Raadiokõrgusmõõtur==
Õhusõidukite lennukõrgust mõõdetakse lisaks vaadeldud meetoditele ka [[radar]]i põhimõttel, s.t mõõdetakse aega, mis kulub [[elektromagnetlaine]] impulsi väljasaatmisest kuni selle vastuvõtmiseni maa- või merepinnalt peegeldumise järel.
Õhus mõõdetakse lennukõrgust lisaks vaadeldud meetoditele ka [[radar]]iga lokatsioonipõhimõttel, s.t mõõdetakse aega, mis kulub [[elektromagnetlaine]] impulsi väljasaatmisest kuni selle peegelduse vastuvõtmiseni maa- või merepinnalt.
[[Kategooria:Lennundusinstrumendid]]
[[Kategooria:Lennundusinstrumendid]]
[[Kategooria:Mõõteriistad]]
[[Kategooria:Mõõteriistad]]

Redaktsioon: 19. november 2021, kell 20:08

Baromeetriline kõrgusmõõtur

Kõrgusnäidik ehk altimeeter on mõõteriist, mille skaalalt nähtub mõõdetav kõrgus lähtetasandist, tavaliselt merepinnast. Kõrgust mõõdetakse baromeetrilisel või raadiotehnilisel meetodil. Standardkõrgust mõõdetakse merepinna keskmisest tasemest, millel õhurõhk on 760 mm Hg (101,3 kPa).

Baromeetriline kõrgusnäidik

Baromeetriline kõrguse mõõtmine põhineb sellel, et kõrguse suurenedes väheneb õhurõhk kindla seaduspärasuse järgi. Baromeetrilise kõrgusnäidiku tööpõhimõtte on sama, mis aneroidbaromeeteril, kusjuures skaalal on rõhuühikute asemel pikkusühikud (meetrid või jalad).

Baromeetriline sensor (mõõtmed 5×3×1,2 mm)

Kaasaskantavates digitaalseadmetes mõõdab õhurõhku kalibreeritud ja temperatuurkompenseeritud baromeetriline sensor, mis annab mõõtesignaali mikrokontrollerisse.

Mõõtetäpsus ulatub baromeetrilistel mõõturitel ühe meetrini.

GPS-kõrgusmõõtur

GPS-seade kasutamisel määratakse kõrgus trilateratsiooni põhimõttel, selleks on vaja signaale vähemalt kolmelt GPS-satelliidilt.

Raadiokõrgusmõõtur

Õhus mõõdetakse lennukõrgust lisaks vaadeldud meetoditele ka radariga lokatsioonipõhimõttel, s.t mõõdetakse aega, mis kulub elektromagnetlaine impulsi väljasaatmisest kuni selle peegelduse vastuvõtmiseni maa- või merepinnalt.