Pagulus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Meelmets (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: '== Pagulus == Pagulus on sunnitud kodumaalt lahkumine. Põhjusteks tagakiusamine (hirm tagakiusamise ees) rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitili...'
 
Resümee puudub
5. rida: 5. rida:
=== Definitsioon ===
=== Definitsioon ===


Pagulus üldiselt on sunnitud lahkumine kodumaalt. Ajalooliselt on paguluse ja pagulase definitsioon varieerunud ajas ja kohas. Teise maailmasõja tagajärjel tekkinud väga suured põgenike massid tekitasid vajaduse pagulase staatuse üheseks määratlemiseks rahvusvaheliselt. Rahvusvahelise õiguse järgi, 1951. aastal Genfis vastu võetud [[ÜRO]] [[pagulasseisundi konventsioon]]i kohaselt on pagulane inimene, kes põhjendatult kardab tagakiusamist rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitiliste veendumuste pärast, viibib väljaspool kodakondsusjärgset riiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha saada sellelt riigilt kaitset, või kes nimetatud sündmuste tagajärjel viibib kodakondsusetuna väljaspool oma endist asukohariiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha sinna tagasi pöörduda. <ref>[https://www.riigiteataja.ee/akt/78623 Pagulasseisundi konventsioon], RT II 1997, 6, 26</ref>
Pagulus üldiselt on sunnitud lahkumine kodumaalt. Ajalooliselt on paguluse ja pagulase definitsioon varieerunud ajas ja kohas. Teise maailmasõja tagajärjel tekkinud väga suured põgenike massid tekitasid vajaduse pagulasstaatuse määratlemiseks rahvusvaheliselt. Rahvusvahelise õiguse järgi, 1951. aastal Genfis vastu võetud [[ÜRO]] [[pagulasseisundi konventsioon]]i kohaselt on pagulane inimene, kes põhjendatult kardab tagakiusamist rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitiliste veendumuste pärast, viibib väljaspool kodakondsusjärgset riiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha saada sellelt riigilt kaitset, või kes nimetatud sündmuste tagajärjel viibib kodakondsusetuna väljaspool oma endist asukohariiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha sinna tagasi pöörduda. <ref>[https://www.riigiteataja.ee/akt/78623 Pagulasseisundi konventsioon], RT II 1997, 6, 26</ref> Sellest määratlusest jäävad välja keskkonna tingimuste tõttu kodumaalt lahkuma sunnitud [[keskkonnapõgenikud]].

=== Pealkirja tekst ===

Redaktsioon: 29. november 2014, kell 19:13

Pagulus

Pagulus on sunnitud kodumaalt lahkumine. Põhjusteks tagakiusamine (hirm tagakiusamise ees) rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitiliste veendumuste tõttu; lahkumine sõjategevuse eest; põgenemine looduskatastroofide eest. Kodumaalt põgenenu on pagulane.

Definitsioon

Pagulus üldiselt on sunnitud lahkumine kodumaalt. Ajalooliselt on paguluse ja pagulase definitsioon varieerunud ajas ja kohas. Teise maailmasõja tagajärjel tekkinud väga suured põgenike massid tekitasid vajaduse pagulasstaatuse määratlemiseks rahvusvaheliselt. Rahvusvahelise õiguse järgi, 1951. aastal Genfis vastu võetud ÜRO pagulasseisundi konventsiooni kohaselt on pagulane inimene, kes põhjendatult kardab tagakiusamist rassi, usu, rahvuse, sotsiaalsesse gruppi kuulumise või poliitiliste veendumuste pärast, viibib väljaspool kodakondsusjärgset riiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha saada sellelt riigilt kaitset, või kes nimetatud sündmuste tagajärjel viibib kodakondsusetuna väljaspool oma endist asukohariiki ega suuda või kartuse tõttu ei taha sinna tagasi pöörduda. [1] Sellest määratlusest jäävad välja keskkonna tingimuste tõttu kodumaalt lahkuma sunnitud keskkonnapõgenikud.

Pealkirja tekst

  1. Pagulasseisundi konventsioon, RT II 1997, 6, 26