Virtuaalreaalsus: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
EmausBot (arutelu | kaastöö)
Kustutatud kogu lehekülje sisu
1. rida: 1. rida:
[[Pilt:2007 12 08 estonian embassy in secondlife screenshot 01.jpg|thumb|Eesti saatkond virtuaalkeskkonnas [[SecondLife]] ]]
[[Pilt:Multi-user text editing in 3D.jpg|thumb|Juhis "Kuidas teha endale kala" veealuses kujutelmas]]
'''Virtuaalreaalsus''' ehk '''virtuaalne reaalsus''' ehk '''virtuaalne tegelikkus''' ehk '''libategelikkus''' ehk '''tehistegelikkus''' ehk '''tehistõelisus''' on [[riistvara]]lisi ja [[tarkvara]]lisi vahendeid kasutades loodud simuleeritud keskkond. Mõne rakenduse kasutajaliides võimaldab [[programm]]idega paremat suhtlemist sihtotstarbelise riietuse abil, nagu [[müts]], [[kiiver]], [[prillid]], [[kindad]], [[jalanõud]], [[relv]]ad ja juhtimisvahendid, mida saab arvutiga ühendada. Nii saab koolitada sõjaväelasi, [[kunstnik]]ud saavad luua teoseid ning [[arhitekt]]id püstitada suhteliselt kiiresti ja odavalt ehitiste [[makett]]e.

Tänapäeval piirdub virtuaalreaalsus peamiselt [[nägemine|nägemismeele]] abil tajutavaga. Seda kuvatakse näiteks [[ekraan]]ile või erilistele [[stereoskoopia|stereoskoopsetele]] pindadele. Kasutatakse ka [[heli]]. On olemas ka tehnoloogia, mille abil edastada [[kompimine|taktiilset]] teavet. Juba aastakümneid on prognoositud, et peatselt leiutatakse [[lõhn]]a edastamise tehnoloogia, kuid see on pelgalt katsetamisjärgus.

Tänapäevane tehnoloogia ei võimalda üldjuhul luua tehistegelikkust, mida inimene tõelisusega segi ajaks. Seda takistavad piirangud [[protsessor]]i võimsuses, pildi resolutsioonis ja side ribalaiuses. Sellegipoolest on nendes valdkondades toimunud viimastel aastakümnetel tohutu progress ning kui edaspidi protsessorid muutuvad võimsamaks ja andmesidetehnoloogia odavamaks, suudetakse tulevikus need probleemid kõrvaldada.

Samasse virtuaalreaalsusesse võib sageli korraga siseneda mitu inimest, isegi mitu tuhat, sageli on see võimalik [[internet]]i kaudu. Lisaks inimeste juhitavatele tegelastele võib virtuaalreaalsus sisaldada arvuti tekitatud ja juhitavaid tegelasi ning vahel on väga keeruline eristada, kas mingit tegelast juhib inimene või arvuti.

Esimesena kirjeldas ühiskonda, kus virtuaalreaalsus on niisugusel tasemel, mis ületab tänapäeva oma, [[USA]] kirjanik [[Ray Bradbury]] jutus "Rohtla" ([[1950]]).<!--inglise viki 1951 on vale-->

Esimesena kirjeldas ühiskonda, kus suur osa inimestest on langenud virtuaalreaalsuse kütkesse ja veedab oma elu pigem virtuaalmaailmas, USA kirjanik [[Henty Kuttner]] [[1953]] ilmunud jutus "''Year Day''".<!--ulmelistis ei osanud keegi varasemat nimetada-->

Kaks nimetatud teost käsitlevad virtuaalreaalsust nii-öelda väljastpoolt, selles mitte elava inimese vaatekohalt. USA kirjanike [[William Gibson]]i "Neuromant" ([[1984]]) ja [[Neal Stephenson]]i "Lumevaring" ([[1992]]) on olulised selles mõttes, et nad kirjeldavad virtuaalreaalsust ja selle võimalusi selles elava inimese vaatepunktist.

[[Pilt:VR-Helm.jpg|thumb|Eriprillid langevarjuri väljaõppel]]
[[Pilt:Flugsimulator.jpg|thumb|Lennusimulaator]]
== Koolitus virtuaalreaalsuses ==

Tehistõelisuse kasutamine liikumisvahendi juhi koolitamisel säästab kütust ja aega ning võimaldab ohtlike olukordade modelleerimisega nendes käitumise õppimist. Seda kasutatakse nii autojuhtide, meremeeste, lendurite kui ka kosmonautide ning vastava liikluse korraldajate ja juhtijate väljaõppel. Virtuaalsel õppel on see eelis, et kui kogenematu õpilane liikumisvahendiga õnnetuse põhjustab, siis ei kahjusta ta sellega iseenese tervist ega materiaalset vara.

== Vaata ka ==
* [[Kübermaailm]]
* [[Küborg]]
* [[Virtuaalraamatukogu]]

== Välisviited ==
* [http://www.vm.ee./est/kat_42/9089.html?arhiiv_kuup=kuup_2007_12 Välisministeerium: Eesti Second Life'i saatkonna pildid]

{{commonscat|Virtual reality|Kategooria:Virtuaalreaalsus}}

[[Kategooria:Kunst]]
[[Kategooria:Meedia]]
[[Kategooria:Tehistõelisus]]

{{Link FA|ms}}

[[af:Skynwerklikheid]]
[[ar:واقع افتراضي]]
[[az:Virtual reallıq]]
[[id:Realitas maya]]
[[ms:Realiti maya]]
[[bs:Prividna stvarnost]]
[[bg:Виртуална реалност]]
[[ca:Realitat virtual]]
[[cs:Virtuální realita]]
[[da:Virtual reality]]
[[de:Virtuelle Realität]]
[[el:Εικονική πραγματικότητα]]
[[en:Virtual reality]]
[[es:Realidad virtual]]
[[eo:Virtuala realeco]]
[[fa:واقعیت مجازی]]
[[fr:Réalité virtuelle]]
[[ko:가상현실]]
[[hr:Virtualni svijet]]
[[it:Realtà virtuale]]
[[he:מציאות מדומה]]
[[lv:Virtuālā realitāte]]
[[mk:Виртуелна реалност]]
[[nl:Virtuele werkelijkheid]]
[[ja:バーチャルリアリティ]]
[[no:Kunstig virkelighet]]
[[pl:Rzeczywistość wirtualna]]
[[pt:Realidade virtual]]
[[ro:Realitate virtuală]]
[[ru:Виртуальная реальность]]
[[sk:Virtuálna realita]]
[[sl:Navidezna resničnost]]
[[sr:Виртуелна стварност]]
[[fi:Virtuaalitodellisuus]]
[[sv:Virtuell verklighet]]
[[th:ความเป็นจริงเสมือน]]
[[vi:Thực tế ảo]]
[[tr:Sanal gerçeklik]]
[[uk:Віртуальна реальність]]
[[zh:虚拟现实]]

Redaktsioon: 19. september 2011, kell 12:19