Sünnipäev: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Charlemagne3 (arutelu | kaastöö)
Uus lehekülg: thumb|250px|Sünnipäevakook '''Sünnipäev''' on päev, mil inimene on sündinud, ning ka selle päeva aastapäev. Igal inimesel on üks sünnipäev aasta...
(Erinevus puudub)

Redaktsioon: 22. jaanuar 2009, kell 14:13

thumb|250px|Sünnipäevakook

Sünnipäev on päev, mil inimene on sündinud, ning ka selle päeva aastapäev. Igal inimesel on üks sünnipäev aastas, välja arvatud neil, kes on sündinud 29. veebruaril. Neil on sünnipäev (peaaegu) iga nelja aasta tagant. Paljudes kultuurides üle kogu maailma tähistatakse sünnipäeva, levinud on sünnipäevakinkide tegemine ja sünnipäevatordi söömine. Sünnipäev on ka hea põhjus peo organiseerimiseks ning külaliste küllakutsumiseks. Eriti tähtis on sünnipäeva pidamine lastele.

Sünnipäeval muutub ka inimese vanus. Teatud vanused on tähtsamad kui teised, nagu näiteks 18. ja 21. sünnipäev, juubelid jms.

Ajalooliselt tähtsate inimeste sünnipäevi tähistatakse sümboolselt ka pärast nende surma.

Sünnipäevatort on samuti erilise tähendusega. Tordile pannakse tavaliselt küünlaid, tavaliselt sama palju küünlaid kui vanaks sünnipäevalaps saab. Tavaks on, et sünnipäevalaps peab kõik küünlad korraga ära puhuma. Arvatakse, et kui puhumise ajal midagi soovida, siis see soov täitub.

Heaks tavaks on ka sünnipäevalaulu laulmine sünnipäevalapsele.