Vahekliimavööde: erinevus redaktsioonide vahel

Allikas: Vikipeedia
Eemaldatud sisu Lisatud sisu
Siim (arutelu | kaastöö)
PResümee puudub
Siim (arutelu | kaastöö)
Resümee puudub
1. rida: 1. rida:
'''Vahekliimavööde''' on [[kliimavööde]], kus valitsevad [[õhumass]]id vahelduvad kaks korda aastas.
'''Vahekliimavööde''' on [[Alissovi kliimaklassifikatsioon]]i kohaselt [[kliimavööde]], kus valitsevad [[õhumass]]id vahelduvad kaks korda aastas.


Pool aastat seal valitsevad lõunapoolse põhikliimavöötme õhumass ja pool aastat põhjapoolse põhikliimavöötme õhumass.
Pool aastat valitsevad seal lõunapoolse põhikliimavöötme õhumassid ja ülejäänud poolel aastast põhjapoolse põhikliimavöötme õhumassid.


Vahekliimavöötmed asuvad põhikliimavöötmete vahel ja nende kliimatingimused muutuvad aasta jooksul. Vahekliimavöötmes toimuvad kliima muutused vastavalt Päikese asendile Maa suhtes. Kui [[Päike]] on [[seniit|seniidis]] [[põhjapoolkera]]l, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest põhja pool asuva vahekliimavöötme peale. Kui Päike on [[lõunapoolkera]]l seniidis, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest lõuna pool asuva vahekliimavöötme peale.
Vahekliimavöötmed asuvad põhikliimavöötmete vahel. Vahekliimavöötmes toimuvad ilmastiku muutused vastavalt Maa orientatsioonile Päikese suhtes. Kui [[Päike]] on [[seniit|seniidis]] [[põhjapoolkera]]l, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest põhja pool asuvate vahekliimavöötmete peale. Kui Päike on seniidis [[lõunapoolkera]]l, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest lõuna pool asuvate vahekliimavöötmete peale.


Vahekliimavöötmed on:
Vahekliimavöötmed on:
*[[lähisekvatoriaalne kliimavööde]], kus suvel valitseb [[ekvatoriaalne õhumass]] ja talvel valitseb [[troopiline õhumass]].
*[[lähisekvatoriaalne kliimavööde]], kus suvel valitseb [[ekvatoriaalne õhumass]] ja talvel [[troopiline õhumass]].
*[[lähistroopiline kliimavööde]], kus suvel valitseb [[troopiline õhumass]] ja talvel valitseb [[parasvöötme õhumass]].
*[[lähistroopiline kliimavööde]], kus suvel valitseb [[troopiline õhumass]] ja talvel [[parasvöötme õhumass]].
*lähispolaarsed kliimavöötmed: [[lähisarktiline vööde|lähisarktiline]] ja [[lähisantarktiline vööde]], kus suvel valitseb [[parasvöötme õhumass]] ja talvel valitsevad vastavalt [[arktiline õhumass|arktiline]] ja [[antarktiline õhumass]].
*lähispolaarsed kliimavöötmed: [[lähisarktiline vööde|lähisarktiline]] ja [[lähisantarktiline vööde]], kus suvel valitseb [[parasvöötme õhumass]] ja talvel vastavalt [[arktiline õhumass|arktiline]] ja [[antarktiline õhumass]].


==Vaata ka==
==Vaata ka==

Redaktsioon: 1. jaanuar 2009, kell 18:48

Vahekliimavööde on Alissovi kliimaklassifikatsiooni kohaselt kliimavööde, kus valitsevad õhumassid vahelduvad kaks korda aastas.

Pool aastat valitsevad seal lõunapoolse põhikliimavöötme õhumassid ja ülejäänud poolel aastast põhjapoolse põhikliimavöötme õhumassid.

Vahekliimavöötmed asuvad põhikliimavöötmete vahel. Vahekliimavöötmes toimuvad ilmastiku muutused vastavalt Maa orientatsioonile Päikese suhtes. Kui Päike on seniidis põhjapoolkeral, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest põhja pool asuvate vahekliimavöötmete peale. Kui Päike on seniidis lõunapoolkeral, siis nihkuvad kõik põhikliimavöötmed nendest lõuna pool asuvate vahekliimavöötmete peale.

Vahekliimavöötmed on:

Vaata ka