Charles Augustin de Coulomb

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Charles-Augustin de Coulomb)
Charles Augustin de Coulomb

Charles Augustin de Coulomb (prantsuse [kulɔ̃]; 14. juuni 1736 Angoulême23. august 1806 Pariis) oli prantsuse teadlane, kes on tuntud oma elektri- ja magnetismialaste töödega. Ta uuris ka hõõret ja liugehõõret, mida nimetatakse mõnikord tema nimega Coulombi hõõrdeks, Coulombi sõnastatud liugehõõrde seadusi aga Amontonsi-Coulombi seadusteks. Lisaks laetud kehade vahelisele vastasmõjule uuris ta ka pikkade magnetite pooluste vastasmõju.

Tema järgi on nimetatud elektrilaengu ühik kulon ja Coulombi seadus.

Coulomb õppis ühes parematest tollase Prantsusmaa koolidest, Nelja rahvuse kolledžis ehk Mazarini kolledžis. Seejärel astus ta Charleville-Mézières' sõjainsenerikooli, mis oli üks 18. sajandi paremaist tehnikakoolidest. Selle lõpetas ta 1761 leitnandi auastmega. Ta suunati Bresti, kus tegeles rohkem kui aasta kartograafiaga. Seejärel teenis ta mitu aastat Martinique'il insenerivägedes. Ta oli korduvalt raskelt haige. Tervislikel põhjustel pidi ta emamaale naasma ning teenis La Rochelle'is ja Cherbourgis.

Alates 1781. aastast elas ta Pariisis. Tema ametinimetus oli purskkaevuvee järelevaataja, aga jälgima pidi ta teistegi avalike veekogude, sealhulgas Seine'i jõe vee kvaliteeti.

Pärast Prantsuse revolutsiooni puhkemist astus ta ametist tagasi ja kolis Blois'sse, kus tal oli väike kinnisvara.

Prantsusmaa revolutsiooniline valitsus kutsus ta Pariisi tagasi, sest soovis välja töötada uut kaalude ja mõõtude süsteemi. Coulombist sai üks Prantsuse Rahvusinstituudi esimesi liikmeid ja ta määrati aastal 1802 avalike juhiste inspektoriks. Neli aastat hiljem ta suri.