Arutelu:OS X

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Arutelu:Mac OS X)

viimane lause on nati keeruline...--Hendrix 22. detsember 2007, kell 18:42 (UTC)

kirja- ja faktivead. Aqua näiteks ei ole pärit NextStep ega OpenStep operatsioonisüsteemmist. -- OpenDocument 22. detsember 2007, kell 20:12 (UTC)

Mis pagana piltide kustutamine siin käib? Sama pilt on on ka ingliskeelses artiklis (õieti isegi neljas väga loetavas artiklis) ja kellegi pole mingeid probleeme.--OpenDocument 4. veebruar 2008, kell 21:39 (UTC)

" on the English-language Wikipedia, hosted on servers in the United States by the non-profit Wikimedia Foundation, qualifies as fair use under United States copyright law. Any other uses of this image, on Wikipedia or elsewhere, may be copyright infringement." Eesti Vikis ei kõlba fair use--Hendrix 4. veebruar 2008, kell 22:09 (UTC)
Ja miks ei kõlba? Kas mingi Eesti Vabariigi seadus keelab selle pildi kasutamise kuna see rikub kellegi autoriõigus? Teadupärast on USA copyright, patent jm seadused ühed kõige karmimad ja ka rangeimalt järgitavad maailmas, luban endale vägagi kahelda selles osas, et kui selle riputamine ingliskeelses,s.t. USA wikis on ok, siis ei ole see seda Eesti või EU seaduste järgi.

Muide,ka eestikeelse wikipedia reeglid ütlevad (millegipärast küll on tekst inglise keelne), tsiteerin "Occasionally, Wikipedia articles may include images, sounds, or text quotes used under the U.S. Copyright law "fair use" doctrine""

Seega, enne kui mõni adminn ilma aluseta ja selgitusteta ja seejuures Wikipedia (nii eesti, kui inglise keelse) kehtivate reeglite vastaselt hakkab pilte kustutama, tuleks a) sätestada, millise (te) riigi (riikide) seadusi soovitakse eestikeelses wikipedias järgida, b) panna need reeglid ka kirja (soovitan kasutada Eesti juristide abi, mitte ise üritada õigusteadlast mängida) c) neist ka adminnide enda poolt kinni pidada. Eriti viimane on väga soovitatav, kui ei taheta just oma mingisse tutvusringkonda kuulumise ja adminni "kõiketeadjalikkusega" teiste Wikipedia kasutajate ees kekutada --OpenDocument 4. veebruar 2008, kell 22:19 (UTC)

Eesti vikipeedias ei rakendata fair use'i sellepärast, et see pole Eesti seadustega kooskõlas. Kuigi Vikipeediale Eesti seadused ei pruugi laieneda, on eesti Vikipeedia praktilise kasutatavuse huvides Eesti seadustega mitte vastuollu minna. Andres 5. veebruar 2008, kell 12:07 (UTC)
Ja millele selline arvamus tugineb? Kas on näiteks mõni Eesti autoriõiguste organisatsioonide juristidest selle kohapealt kuskilt argumenteeritult sõna võtnud? Või kas on olemas vastav kohtulahend EV kohtusüsteemist? Või on olemas mingi seadsusepügal, mis nii ütlebki, et "fair use" ei ole Eestis seaduslik. Miks on et.wikipedia.org reeglites siis endiselt kirjas, et et.wikipedia.org on lubatud kasutada pilte "fair use" põhimõttel? --OpenDocument 5. veebruar 2008, kell 18:39 (UTC)
mis mõttega vaielda. Kui nii on, siis nii on.--Hendrix 5. veebruar 2008, kell 18:40 (UTC)
Mina ei vaidlegi, vaid esitasin küsimused, millele sa vastata ei oska. Ja paraku ei ole asjad nii lihtsad, et sinu arvamus ongi mingi viimane instants, mis vaidlustamisele ei kuulu.--OpenDocument 5. veebruar 2008, kell 18:46 (UTC)
arvan, et mõne pildi pärast ei maksa end lõhki kiskuda. Me ei oska veel paljudele küsimustele vastata ja seetõttu kujundame oma ringi käitumisreeglid. Ja kui kellelegi need reeglid ei meeldi, siis ta peab lihtsalt otsima muu mängumaa--Hendrix 5. veebruar 2008, kell 18:52 (UTC)

Rahu, rahu, poisid (äkki küll diskrimineerin kedagi praegu sooliselt...) nagu ütleb meie hea kolleeg Avjoska kui suureks kiskumiseks läheb.

Kunagi, septembris 2005 on meie hea kolleeg Boy sellel teemal kultuuriministeeriumisse kirjutanud ja saanud selles osas ka vastuse. Tsiteerin nii küsimust kui ka Toomas Olljumi vastust sellele:

3) Kolmandaks, küsimus sellise asja nagu USAs kehtiv fair-use kohta Eesti õiguses. Tegemist on siis õigusega kasutada autoriõigustega kaitstud materjali teatud tingimustel oma töös ilma autorilt luba küsimata ja autoritasu maksmiseta. EAÕS paragrahv 19 lubab seda teha ainult mitteärilisteks eesmärkideks, kas eksisteerib siiski mingi võimalus nende materjalide kasutamiseks ka siis kui tulemuse äriline kasutamine on lubatud? Tegemist oleks näiteks firma logode, raamatu ja plaadi kaanepiltide väikeseformaadiliste koopiatega sarnaselt nagu näiteks ajalehtedes/ajakirjades raamatu/plaadiarvustuse rubriigis. Kas analoogiat võib rakendada ka tsitaatidele ja kirjandusteose tekstinäidetele? Kui see on lubatud, siis mis mahus ehk kui väikesed pildid on sobivad või millises mahus on lubatud kirjandusteose või luuletuse tsiteerimine, ehk mis on see "motiveeritud maht" millest paragrahv 19 räägib?

Fair-use doktriin kehtib USA-s, kuid mitte Eestis. Eestis on samalaadne regulatsioon olemas euroopalikus formaadis ning nimetatakse seda "teose vabakasutuseks". AutÕS-s on see kirjas IV peatükis.

Edasi võib siis juba lugeda autoriõiguse seaduse IV peatükki ja mitte siin kakelda. -- Toomas 5. veebruar 2008, kell 18:59 (UTC)

Aga lahendamata on muidugi küsimus, kas me lähtume Vikipeedias Eesti või USA seadustest. See on hetkel probleemiks ka kodanik Sirje Kingsepa personaalküsimuse puhul. Iga kell oleks meil lihtsam lähtuda Eesti seadusandlusest, sest seda on meil võimalik nii ise uurida kui ka lasta juristidel hõlpsamini uurida; USA seaduste tundmisega ei hiilga Eestis ilmselt just palju inimesi. USA seadusandluse eelistamise kasuks kõneleb sisuserverite asumine USAs. -- Toomas 5. veebruar 2008, kell 19:07 (UTC)
Ja mis või kes on primaarne - kas autor ja tema asukoht või materjal ja selle asukoht? Ilmselt saab siin ka eri vaidlusküsimustes läheneda erinevalt. -- Toomas 5. veebruar 2008, kell 19:15 (UTC)
No vot, see on juba mõistlik jutt.

Autoriõiguse seadusest pole otseselt välja toodud arvutitarkvara ekraanipiltide esitamise küsimust, kui pakun, et antud juhul võiks siiski kohaldada § 19 (sest otseselt artikli kirjutaja kasu taga ei aja, kui seda aga peaks tegema Wikipedia Foundation või keegi selle omanikest, siis on see juba nende probleem)

§ 19. Teose vaba kasutamine teaduslikel, hariduslikel, informatsioonilistel ja õigusemõistmise eesmärkidel

Autori nõusolekuta ja autoritasu maksmiseta, kuid kasutatud teose autori nime, kui see on teosel näidatud, teose nimetuse ning avaldamisallika kohustusliku äranäitamisega on lubatud: 1) õiguspäraselt avaldatud teose tsiteerimine ja refereerimine motiveeritud mahus, järgides refereeritava või tsiteeritava teose kui terviku mõtte õige edasiandmise kohustust; 2) õiguspäraselt avaldatud teose kasutamine illustreeriva materjalina õppe- ja teaduslikel eesmärkidel motiveeritud mahus ja tingimusel, et selline kasutamine ei taotle ärilisi eesmärke;

Seega peaks asi siiski legaalne olema, :) --OpenDocument 5. veebruar 2008, kell 19:29 (UTC)

Vikipeedias võib avaldada pilte üks kõik mis mahus, kui on autorilt luba olemas. Ja Vikipeedias avaldatud pilte võib ükskõik kes kasutada suvalistel eesmärkidel. Kui Hendrix riputab käesoleva pildi üles oma koduleheküljele, siis on päris kindlasti Apple'l õigus Hendrixilt nõuda selle pildi sealt ära koristamist, sest Apple ei ole andnud luba antud ekraanitõmmise kasutamiseks. See Hendrixi väide, et sai ta Vikist, on Apple silmis null väärtusega. Analoogia põhjal võiks siia üles riputada mingi kräkitud programm põhjendusega, et illustreerida koodi muukimise tehnoloogiat. Ja siis see siit ära kopeerida ja lustlikult kasutada põhjendusega, et Vikist saadud...--Hendrix 6. veebruar 2008, kell 06:19 (UTC)
Vikipeedia eesmärk on autoriõigusepiiranguteta informatsiooni pakkumine, et seda infot saaks ka mujal samadel tingimustel kasutada. Erandjuhtudel võivad pildimaterjalil olla autoriõigusepiirangud. Sellised erandid on aga kasutaja jaoks tülikad, sest nad ähmastavad edasise kasutamise võimalikkust. Lähtudes Vikipeedia üldisest eesmärgist peaksime järgima nii USA kui ka Eesti seadusi, sest tõenäoline edasise kasutamise koht on Eesti. Et vältida jamasid, on parem kahtluse korral pilt välja jätta. Pildi võib asendada lingiga pildile. Andres 6. veebruar 2008, kell 07:56 (UTC)

Olgu siinkohal ära toodud ka viide Wikimedia Sihtasutuse otsusele. --WikedKentaur 6. veebruar 2008, kell 17:36 (UTC)

Mis oleks meil tarvis praegu teha, et seda otsust arvesse võtta? Andres 6. veebruar 2008, kell 18:17 (UTC)

Esmalt uusi üleslaadimisi, mis väidavad, et nad tuginevad mingile erandklauslile ei saa aksepteerida, kuna ühesgi erandis pole kokku lepitud. Korraldada hääletus kas eesti Vikipeedias peaks olema eraldklauslid piltide kasutamiseks (Exemption Doctrine Policy). Kui peaks, siis kokku leppida erandite piirides-tingimustes. --WikedKentaur 9. veebruar 2008, kell 08:15 (UTC) Wikimedia võiks vajadusel miskit nõu anda: (The Foundation resolves to assist all project communities who wish to develop an EDP with their process of developing it.).

Mis Sa ise arvad, kas meil oleks tarvis mingeid erandklausleid? Andres 9. veebruar 2008, kell 09:45 (UTC)

laadisin Commonsisse Mac Os X Leopard kuvatõmmise ja nüüd ootan, millal see ära kustutataks. Imelik, kolmas päev juba ja ei kedagi. Kas nad siis on Commonsis oma põhimõtteid muutnud. Veider...

Fail:Leopard Mac Os X.png

--Hendrix 10. veebruar 2008, kell 18:48 (UTC)

Küllap nad pole jaole saanud. Andres 10. veebruar 2008, kell 19:06 (UTC)
ma tegelikult lootsin, et üsna kähku ära kustutakse. Mine või enda peale kaebama...--Hendrix 10. veebruar 2008, kell 19:19 (UTC)
Nüüd on kustutatud. Andres 14. veebruar 2008, kell 05:56 (UTC)
läks nii, et ei mingeid kommentaare. Tähendab, et kommertsprogede kuvatõmmiste kasutamine käib vähemalt Commonsi põhireeglite vastu. Aga kas Eesti Viki põhimõtete vastu?--Hendrix 14. veebruar 2008, kell 06:15 (UTC)
Küsimus pole viki põhimõtetes, vaid Eesti seadustes. Andres 14. veebruar 2008, kell 06:20 (UTC)
lai-irw-näol sa võta kätte fotoapastraat ja vaata, et mac-os-i ekraan võtaks
tehtava foto pinnast alla 80%, kõrvale pane ka lill vaasiga ja siis on sul kunstiteos
mille autor sa oled. suwa 15. veebruar 2008, kell 17:50 (UTC)
Minu meelest see ei loe. Andres 15. veebruar 2008, kell 18:25 (UTC)
arvan ka, et pole vahet, kas jäädvustada osa või tervik loomingust. Ühtmoodi kopeerimine--Hendrix 15. veebruar 2008, kell 20:27 (UTC)

Tsitaat "Mac OS X 10.5 on esimene täielikult 64-bitine laiatarbe operatsioonisüsteem, mis toetab samas 32-bitiseid rakendusi" Minu teada ei ole esimene. Kontrolli allikat

Mac OS X 10.5 on esimene täielikult 64-bitine laiatarbe operatsioonisüsteem, mis toetab samas 32-bitiseid rakendusi

Minu teada ei ole esimene laiatarbe operatsioonisüsteem ning allikat ei eksisteeri. Vaja kontrolli.

Esimene 64-bitine operatsioonisüsteem Apple'ilt oli Mac OS X Tiger. Samuti märkasin, et OS X leheküljel on väljalaske kuupäevad vigased. MacWikiEst 14. september 2016, kell 11:07

Nime muutmine macOS-iks?[muuda lähteteksti]

Kuna viimane versioon oli macOS Sierra ja arvatavasti ka tulevikus on macOS Nimi, kas siis teema nime võiks muuta OS X-ist macOS-iks? Kasutaja:MacWikiEst 22 september 2016 kell 16:20