Ühendus Isade Eest

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Ühendus Isade Eest MTÜ)

Ühendus Isade Eest MTÜ on 2006. aastal asutatud organisatsioon, mille põhiline ülesanne on nende isade õiguste kaitse, kellel ei võimaldata kohtuda oma lastega.

Eesmärgid[muuda | muuda lähteteksti]

Ühenduse siht on saavutada võrdne kohtlemine mõlemale vanemale ja tagada lapsele võimalus saada üles kasvatatud nii isa kui ema poolt.

  • Kiirendatud protsess lastevanemate vahelise vaide lahendamiseks (tavaliselt võib lõpliku kohtulahendi saamine aega võtta aastaid)
  • Lapse elukoha määramisel viia sisse kriteeriumid mis arvestavad mõlema vanema sotsiaalseid ja materiaalseid võimalusi, mitte nende sugu.
  • Mõjusamad karistusmeetmed kohtulahendi rikkumise korral.
  • Ühtne kvaliteet sotsiaaltöötajate seas üle riigi.
  • Sotsiaalteenuse parem kättesaadavus.
  • Toimivad lahendused piiriüleste vaiete jaoks.

Vahendid[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ühiskonna teavitus meedia kaudu
  • Kohtumised kohtute esindajatega
  • Kohtumised sotsiaalvaldkonna esindajatega
  • Koostöö sotsiaalministeeriumiga
  • Koostöö justiitsministeeriumiga

Tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Ühendus Isade Eest on loonud internetiportaali ja suhtlusvõrgustiku. Veebilehe eesmärk on kogemuste jagamine erinevate instantsidega suhtlemisel ja vanemate teavitamine nende õigustest ning kohustusteks.

Nende jaoks kes vajavad näost-näkku nõustamist käivad koos tugigrupid kus kogemustega isad annavad nõu vanematele kes on alles alustamas oma võitlust lapse eest. Samuti on võimalik saada ka tasuta juriidilist nõu, millest põhilised valdkonnad on kohtumiskorra paika panemine ja lapse elukoha määramine.

Ühendus on olnud Riigikogu õiguskomisjonis uue pereseaduse loomise juures ja aidanud mitmeid punkte kooskõlla viia hetkeolukorraga. Osaletakse ka erinevates töörühmades ja ümarlaudadel. Sh vägivalla vastu võitlemise töörühm ja vanemahariduse ümarlaud.

2009. aasta novembris, isadepäevale eelneval päeval korraldas Ühendus Isade Eest oma esimese konverentsi/arutelu "Lapsed kokku isaga", mille eesmärk oli teadvustada probleemi olemasolu ühiskonnas ja proovida leida uusi lahendusi olukorra paremaks muutmiseks. Arutelus osalesid sotsiaalminister, riigikogu liikmed, kohtunikud, juristid, isad, emad jpt. Plaanis on algatada töörühm arutelul ilmnenud kitsaskohtade lahendamiseks.

Organisatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Organisatsioonil on juhatus (kord aastas valitav juhtorgan), asutajatekogu (teatavaid õigusi omav organisatsiooni asutajaliikmetest koosnev kogu), aktiivliikmed (liikmed, kes on aktiivselt seotud ühenduse tööga) ja lihtliikmed.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Organisatsiooni asutamise idee sündis Kaido Kallikormil ja Urmas Pardanel. Põhiliseks tõukeks sai tutvusringkonnas esinenud ebaõiglased juhtumid ja üldine ühiskondlik hoiak lahutatud isade suhtes. Kuna tol ajal ühtegi isade õiguste eest seisvat organisatsiooni ei olnud, said mõtted tegudeks ja 18.09.2006 oli uus organisatsioon loodud.

Algul levis informatsioon inimeselt inimesele. Taibates, et juhtumeid, kus isad ei saa oma lastega kohtuda võib olla rohkem kui alguses arvata võis, otsustati luua veebileht, mille kaudu saaks luua sotsiaalse võrgustiku. Kuna ühendusel rahalised vahendid puudusid, panid liikmed oma isiklikud teadmised proovile ja loodi antud olukorras parim lahendus, foorumi näol. Esimene postitus tehti 13. septembril 2007.

2008. aasta alguses lisandus aktiivliikmeid seoses uue pereseaduse aruteluga. Nendeks olid Jaak Urmet ja Andres Paling. Viimane on ka üks kolmest juhatuse liikmest. 2008. aastal kasvatas organisatsioon oma teadmiste pagasit, koondas enda ümber uusi inimesi, alustati dialoogi sotsiaalministeeriumi, rahvastikuministri büroo ja justiitsministeeriumiga. Samuti alustati aktiivse teavitustööga meedias. Kuna organisatsiooni areng oli jõudnud sinnamaale, et heast tahtest ja tühjast rahakotist enam ei piisanud, hakati otsima rahastamisvõimalusi.

2009. aasta alguses rahuldasid Hasartmängumaksu Nõukogu ja Kodanikuühiskonna Sihtkapital rahastamistaotlused. Loodi täiesti uus portaal, mille ühte ossa kolis ka vana foorum koos oma liikmete ja postitustega. Renditi ruumid ja palgati esimesed töötajad. Aasta alguseks oli foorumis 150 kasutajat. Aasta lõpuks oli see arv kasvanud kahekordseks.

Plaanid[muuda | muuda lähteteksti]

Lisaks olemasolevate tegevuste täiendamisele kavatseb organisatsioon hakata tegelema ka lapse emaga koos elavate isade aitamisega, laste abistamisega, kes on jäänud ilma isalikust hoolitsusest, venekeelse elanikkonna nõustamisega jpt küsimustega.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]