Volkswagen Passat

Allikas: Vikipeedia
Volkswagen Passat
Tootja Volkswagen
Tootmine 1972 – tänapäev
Klass suur pereauto (D-klass)
Paigutus eesmootor, esi- või nelikvedu

Volkswagen Passat on Volkswageni suur keskklassi sõiduauto, mida on toodetud erinevate keretüüpidega. Praegu on saadaval sedaan ja universaal (Variant), aga Passatist on olnud saadaval ka kupee (CC) ja 2-ukselised sedaanid ja luukpärad. Passatit on toodetud kaheksa põlvkonda.

Eestis on Volkswagen Passati omanikke tuhande elaniku kohta enim Põlva ning Võru maakonnas.[1]

Passat B1 (1973)[muuda | muuda lähteteksti]

Esimese põlvkonna Passat avalikustati 1973. aastal ning tehniliselt oli tegu Audi 80 sedaaniga. Keretüübid olid kahe- ja neljaukselised laugpära-sedaanid ning nende kolme- ja viieukselised versioonid.

5-ukseline universaalkere Variant lisandus valikusse 1974. aastal.

Passat B2 (1981)[muuda | muuda lähteteksti]

2. põlvkonna Passat avalikustati 1981. aastal.

Passat B3 (1988)[muuda | muuda lähteteksti]

Kolmanda põlvkonna Passatit tutvustati Euroopas 1988. aasta märtsikuus.

Passat B4 (1993)[muuda | muuda lähteteksti]

Vaatamata sellele, et 1993. aastal esitletud Passat B4 nägi välja oluliselt erinev oma eelkäijast Passat B3-st, oli tegu siiski põhjaliku mudeliuuendusega – eelmisest mudelist jäid kasutusele ainult katuseosa ja klaasid, kõik muud keredetailid said uue välimuse.

Passat B5 (1996)[muuda | muuda lähteteksti]

Uut Passatit tutvustati Euroopas 1996. aastal. See oli ehitatud kaks aastat varem esitletud Typ 8D mudelitähist kandva Audi A4-ga samale platvormile.

Mudeliuuendus tehti Passatile 2001. aastal (Passat B5.5), mille käigus lisandus mootorivalikusse esmakordselt 4,0-liitrine W8 mootor. Selle mootoriga Passati tootmine lõppes 2004. aastal.

Passat B6 (2005)[muuda | muuda lähteteksti]

Passat B6 esitleti 2005. aasta Genfi autonäitusel ning Euroopas jõudis see müügile sama aasta suvel.

Erinevalt oma eelkäijast, ei kasutanud Passat B6 enam Audi A4-ga sama platvormi ning kasutusele võeti muudetud kujul 5. põlvkonna VW Golfi PQ35 platvorm ning Passat B6 sai seetõttu nüüd ka ristiasetusega mootori.

Passat CC[muuda | muuda lähteteksti]

2008. aasta jaanuaris esitleti Detroiti autonäitusel Passati sportlikuma välimusega ja kupeelikuma kerejoonega mudelit Passat CC, mille nimeks sai hiljem lihtsalt Volkswagen CC. Mudeliuuendust esitleti 2012. aasta alguses. CC tootmine lõppes 2017. aastal ning selle asendajaks sai Volkswagen Arteon.

Passat B7 (2010)[muuda | muuda lähteteksti]

Ka B7 oli tegelikult B6 mudeliuuendus ning seda esitleti 2010. aasta septembris toimunud Pariisi autonäitusel.

Passat Alltrack

Passat Alltrack[muuda | muuda lähteteksti]

B7 Passatist valmis ka maastikuautolikuma välimusega Passat Alltrack, mida esitleti 2010. aasta Tokyo autonäitusel. Sellega sooviti täita tühimikku maasturite ja sõiduautode vahel.

Passat Alltrackil on ka kõrgem kliirens: tavamudeli 135 mm asemel 165 mm.

Passat B8 (2015)[muuda | muuda lähteteksti]

8. põlvkonda (tähistatud ka kui B8 ja Typ 3G) esitleti 2014. aasta lõpus. Mudelivahetus toimus nii vara, kuna Volkswagen tahab ka Passati juures kasutama hakata platvormi MQB. See platvorm on väga mitmekülgselt muudetav, seega on uus mudel isegi sama pikk kui eelkäija. Mootorivalik on tuttav Golfilt ning keretüübid on sedaan ja universaal. Mudelid CC ja Alltrack valmisid pisut hiljem ning alguses pakuti uue Passati kõrval nende vanu versioone.

2019. aastal sai Passat B8 mudeliuuenduse, mille käigus muudeti natukene auto välimust, sõitjateruumi ja mootorivalikut.

Passat GTE[muuda | muuda lähteteksti]

8. põlvkonna Passatist valmistati ka pistikuhübriid, mille nimeks Passat GTE.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nüüd selge: VW Passat on kõige popim Põlvamaal, Lõunaeestlane, 5 oktoober, 2023