Vikipeedia:E-kursus/2016-kevad/nädal-2/kodutööd/Laurailves

Allikas: Vikipeedia

Minu esimene välja valitud artikkel Piinlikkus kõneleb peaasjalikult piinlikkusest ehk emotsioonist. Antud artiklil on üks alapealkiri filosoofia teemal, mis on omakorda jagunenud neljaks: erinevus häbist; võimetus kohaselt reageerida; ebaviisakus ja ootuste mittetäitmine; eksponeeritus. Juhtlõik on üsna asjalik, kuid minu meelest oleks seda võimalik isegi veel lihtsamini sõnastada. Sama kommentaar kehtib tegelikult kogu teksti kohta, sest üldjuhul on filosoofiat raske mõista, kui sõnastused on mitmeti mõistetavad, kuigi peab tunnistama, et artikli plussiks on kindlasti see, et mõned raskemad sõnad on kenasti lahti selgitatud. Samuti on piisavalt linke teistele artiklitele. Minu meelest on artikli lõigud küllaltki asjakohase suurusega, kuid tegu on artikliga, mis kindlasti vajaks täiendust, sest hetkel on teemakäsitlus ühekülgne. Antud üllitisel pole ka illustratsioone, mis kindlasti muudaks teemaga tutvumise lugejaskonnale huvitavamaks. Kui eelnev kirjutis kokku võtta, siis artiklil on veel pikk tee minna, et tegu oleks väga asjaliku ja ka väärtusliku tekstiga, seega huvilistel kindlasti tasub otsida teemakohaseid allikaid.

Artikkel Piinlikkus

Teiseks väljavalituks osutus artikkel Aabelist, mis räägib Aadama ja Eeva teisest pojast, ühtlasi esimesest inimesest, kes suri. Alapealkirju on ohtralt ning kõik on tihedas seoses, arusaadavad, mugavad lugemiseks. Juhtlõik on hämmastavalt hästi sõnastatud, sest selle mõistmiseks ei pea pikemalt mõtlema. Kui norida, siis vaid lause ülesehituse üle. Annaks isegi lugemiseks pisut lihtsustada, kuid see pole nii tähtis, sest juba praegu on piisavalt hea. Artikli lõigud on äärmiselt põhjalikud ning annavad hea teemakohase ülevaate. Kahtlemata on mõistete tutvustamisel antud piisavalt konteksti, sest artikli lugemise käigus eraldi küsimusi ei tekkinud nagu näiteks "Oi, mis see siis on?" või "Mida see veel tähendab?". Tekstist leiab ka piisaval hulgal linke teistele artiklitele. Mulle on väga meelt mööda, et artikkel on illustreeritud erinevate piltidega, millel on ka artikkel. Kokkuvõtlikult on artikkel väga asjalik, põhjalikult koostatud, kergest mõistetav ning meeldiv lugemiseks. Otseselt täiendust artikkel ei vaja, kuid kui juhtub nii, et leitakse midagi huvitavat täienduseks, siis kindlasti rikastab see seda toredat üllitist veelgi.

Artikkel Aabel

Kolmandaks ja ühtlasi viimaseks artikliks valisin "Väikese printsi", mis kõneleb Antoine de Saint-Exupéry 1943. aastal ilmunud muinasjutust. Taaskord on tegu väga põhjaliku artikliga, mida on aastate jooksul palju täiendatud. Alapealkirju on palju ning kõik omavahel kenas seoses, mis aitab jällegi kaasa artikli terviklikkusele. Juhtlõik annab kenasti edasi sisu ja on hästi koostatud. Artikli lõikude suuruste kohta võib öelda, et need on parajalt pikad, et lugejaskond viitsiks oma aega nende lugemisele kulutada. Mõisted on kontekstikohased ja artiklis on arvukalt linke teistele artiklitele. On tore, et artikkel on illustreeritud, mis jällegi rikastab lugemiselamust. Kokkuvõtlikult võib öelda, et see artikkel ei vaja kuigivõrd täiendust, enamus vajalikku on juba olemas.

Artikkel Väike prints

Veel tahaksin mainida, et kõikide artiklite puhul, kui kriitilise pilguga üle sirvida, võiks pisut nii mõneski kohas muuta sõnastusi, et lugejal oleks lihtsam aru saada. Pole ju endalgi tore lugeda midagi, millest võib mitut moodi aru saada või mis on liiga keeruliselt üles ehitatud. Ma usun, et just lihtsuses peitub artiklite võlu.