Venezuela president

Allikas: Vikipeedia

Venezuela president (hispaania keeles Presidente de Venezuela) on Venezuela riigipea ja valitsusjuht.

President nimetab ametisse asepresidendi ja parlamendi heakskiidul ministrid. Muu hulgas esindab ta riiki suhetes teiste riikidega, on riigikaitse kõrgeim juht, annab armu, nimetab ametisse kõrged riigiametnikud ning saadab põhiseaduses ette nähtud juhtudel laiali parlamendi.

Venezuela presidendiks võib kandideerida isik, kes on vähemalt 30-aastane ja sünnilt Venezuela kodakondsusega. Tal ei tohi olla ühegi teise riigi kodakondsust. Presidendi valib rahvas otsevalimistel. Valimisõigus on kõigil vähemalt 18-aastastel kodanikel. Valituks osutub kandidaat, kes saab kõige rohkem hääli. President astub ametisse valimistele järgneva aasta 10. jaanuaril.[1]

Presidendi surma, tagasiastumise, tagandamise või teovõimetuse korral esimese nelja ametiaasta jooksul korraldatakse 30 päeva jooksul erakorralised valimised ning presidendi kohuseid täidab seni asepresident; viimase kahe ametiaasta jooksul täidab asepresident sellisel juhul presidendi kohuseid kuni järgmiste korraliste valimisteni.[1]

Presidendi ametiaeg kestab kuus aastat. Tema ametiaja viimasel kolmel aastal on opositsioonil õigus korraldada rahvahääletus presidendi tagasikutsumiseks.

15. veebruaril 2009 toimunud rahvahääletuse tulemusel kaotati piirang, mis ei lubanud presidendil rohkem kui kaheks ametiajaks kandideerida. Samateemaline rahvahääletus 2007. aastal oli pooldanud piirangute säilitamist.

Alates 2. veebruarist 1999 kuni oma surmani 5. märtsil 2013 oli Venezuela president Hugo Chávez, kes valiti esimest korda presidendiks 1998. aastal, kui kehtis veel eelmine põhiseadus. Alates 1999. aastast kehtiva uue põhiseaduse järgi valiti ta presidendiks kaks korda, 2000. ja 2006. aastal.

Pärast Hugo Cháveze surma sai presidendi kohusetäitjaks senine asepresident Nicolás Maduro. 14. aprillil 2013 toimunud valimistel valiti ta presidendiks.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Venezuela põhiseadus (tõlge inglise keelde)" (PDF). Originaali arhiivikoopia (PDF) seisuga 6. aprill 2006. Vaadatud 6. aprillil 2006.