Valukunst

Allikas: Vikipeedia

Valukunst on kunst, milles väljendub füüsilist- või psüühilist valu.

Valukunst on vajalik selleks, et anda edasi valusat kogemust, mida on sõnadega raske seletada või selleks, et läbi valu anda edasi mingit mõtet, mida tehes võib riskida oma elu ohtu seadmisega või tervise kahjustamisega.

Valu negatiivse faktorina võib mõnes olukorras olla loovat mõtlemist toetav tegur. Valukunst võib tekitada seda jälgival inimesel sarnase valukogemuse, mida on väljendatud mingis teoses, läbi peegelneuronite.


Kunst füsioloogilisest valust[muuda | muuda lähteteksti]

Kunst füsioloogilisest valust võib olla nii, kergesti arusaadav ja seda kogedes kindlat tunnet tekitav, kui ka täiesti arusaamatu näiv. Füüsilise valu puhul võib selle mõtet teistele arusaadavaks teha see, et füüsiline valu on tihti lokaliseeritud ja seostub kahjuliku füüsilise stiimuliga.[1] Üheks näiteks võib tuua Marina Abramović-i, kes ühes oma teoses torkas noaga oma sõrmede vahele kuni üks sõrm sai pihta ja võttis kasutusele uus noa. Näiteks võib tuua ka Chris Burden-i, kes ühes oma teoses lasi ennast vintpüssiga õlga lasta. Kunst füsioloogilisest valust on inglise keelses kultuuriruumis käsitletud body art (tõlkes kehakunst) termini kaudu.


Kunst psühholoogilisest valust[muuda | muuda lähteteksti]

Kunst psühholoogilisest valust võib olla pinnapealselt kergesti arusaadav aga sügavamate mõtete väljendamise korral väga raskesti tõlgendatav. Kuna psüühiline valu pole seotud mingi kehalise tunnetusega, vaid üldise ebameeldiva tundega siis on selle väljendamise viise kordades rohkem füüsilisest valust. Kunstnikke, kes tegelevad sellise kunstiga tuntakse ka tortured artist (tõlkes piinatud kunstnik) nime all.


Valu loovust toetava tegurina[muuda | muuda lähteteksti]

Hea tuju võib tekitada vähem ettevaatliku lähenemise antud ülesande lahendamisel kui halb tuju, edendades laialdasemat aga ka pealiskaudsemat mõtlemist. Lühidamalt öeldes edendab hea tuju laia ja pinnapealset mõtlemist ja halb tuju piiratumat aga sügavamat mõtlemist.[2]


Mõju publikule läbi peegelneuronite[muuda | muuda lähteteksti]

Peegelneuronid võivad tekitada ühes inimeses tekkinud valu suhtes teistes inimestes, läbi empaatia, sarnast tunnetust. Mõlema füüsilise ja psühholoogilise valu väljendamisel kunstis on võimalus, et sellest mingit osa tunneb seda vaadates ka publik. Kuna valukunstis on väljendatud valu võimalikult suure täpsusega, eriti füüsilise valu puhul aga ka psühholoogilise valu puhul, võivad mingi kindla eesmärgiga kunstile lisatud elemendid tekitada ebamugavustunnet.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Mee S, Bunney BG, Reist C, Potkin SG, Bunney WE. Psychological pain: a review of evidence. Journal of Psychiatric Research. 2006
  2. Kaufmann G. The Effect of Mood on Creativity in the Innovative Process”. The International Handbook on Innovation. 2003