VAZ-2801

Allikas: Vikipeedia

VAZ-2801 oli 1975. aastal Nõukogude Liidus Togliatti VAZ-i tehases esimene ehitatud elektriauto prototüüp.

Auto ehitati VAZ-2102 baasil. Katsepartii autodele oli valmistatud alumiiniumraam, mis võimaldas auto kaalu vähendada.

Sõiduk oli kahe uksega ja furgooniga, mis oli kohandatud nikkel-tsinkakude paigutamiseks. Akudele juurdepääs käis (tinglikult) parempoolse tagaukse juurest. Esimese põrkeraua kohal asetses samuti luuk, mis tagas juurdepääsu elektrimootori alumisele osale. Elektrimootor paiknes ees, kapoti all.

Auto mootoriks oli 12 kW elektrimootor võimsusega 35 hobujõudu. Auto suutis ühe laadimisega sõita kuni 85 kilomeetrit ja arendada kiirust kuni 87 km/h. Auto akupakk kaalus 380 kg. Osad mudelid oli 25 kW mootoriga, mis töötasid 125 A nikkel-tsinkakudel, mis võimaldas autol kiirusega 40 km/h läbida 110 km.

Aastatel 1976–1981 toodeti katsepartiina kokku 47 elektriautot, mis ei olnud identsed, vaid sisaldasid inseneride tehtud edasiarendusi. Tootmisse auto siiski ei jõudnudki, sest elektriauto seeriatootmine ei tundunud piisavalt otstarbekas, kuna puudusid laadimiskeskused ning akud olid rasked ja tehnika kallis.

Suurem osa autodest leidis kasutamist Togliatti tehases ja riigiasutustes, lisaks kasutati elektriautot ka posti ja toidu laialivedamisel.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]