Tootmise automatiseerimine

Allikas: Vikipeedia
Automaatne villimisliin A Le Coqi õlletehases Tartus 2018. aastal

Tootmise automatiseerimine on mehhanismide, seadmete, mehhaniseeritud protsesside jms. ühendamine terviklikuks süsteemiks, milles energia, materjalide ja informatsiooni hankimine, töötlemine ja edastamine toimub inimese vahetu osavõtuta.

Tootmise automatiseerimine vähendab tunduvalt inimese omaduste (kvalifikatsiooni, reageerimiskiiruse, meeleolu jm) mõju tööle ning vabastab ta pidevast ühetoonilisest protsessi juhtimisest (mõõtmisest, tüürimisest, reguleerimisest, arvutamisest, operatsioonide ümberjaotamisest jne).

Tootmise automatiseerimiseks kasutatakse näiteks tööstusroboteid, mis aitavad vähendada tootmiskulusid ja võimaldavad parandada tootmise efektiivsust. Tööstusrobotid võivad edukalt täita erinevaid tööülesandeid: keevitamine, värvimine, palletiseerimine, painutuspinkide ning CNC masinate teenindus.

Automatiseerituse tase[muuda | muuda lähteteksti]

Automatiseerituse tase või ka automatiseerimise aste (Level of Automation, LoA) näitab millisel määral ja millises ulatuses on käsitöö asemel automatiseerimine. Automatiseerimisega asendatakse välise energiaallikaga inimeste füüsilisi (Physical automation) ja infotöötlusseadmetega (arvutite ja juhtimisseadmetega) kognitiivseid funktsioone (Cognitive automation).[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Jörgen Frohm, Veronica Lindström, Mats Winroth, Johan Stahre (2008). "Levels of automation in manufacturing" (PDF). International Journal of Ergonomics and Human Factors, Vol.30, Issue 3 (inglise). Originaali (PDF) arhiivikoopia seisuga 3.10.2021. Vaadatud 30.03.2020.{{netiviide}}: CS1 hooldus: mitu nime: autorite loend (link)

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]