Tiberiuse psalter

Allikas: Vikipeedia
Kristuse laskumine põrgusse. Illustratsioon Tiberiuse psaltris
Initsiaaliga ja servisega lehekülg 19r

Tiberiuse psalter on üks neljast säilinud gallikaani psaltrist, mis loodi Inglismaal Winchesteris 11. sajandi keskpaigas või ligikaudu normanni vallutuse aastail (kolm ülejäänut on Stowe psalter, Vitelliuse psalter ja Lambethi psalter). Käsikiri asub Briti Raamatukogus kohaviida BL Cotton MS. Tiberius C.vi all ja on tänapäeval digitaliseeritult kättesaadav.[1]

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Käsikiri koosneb 129 pärgamentlehest mõõdus 248 x 146 mm. Tekst on kirjutatud karolingide minusklis, initsiaalid on maalitud punase, sinise või rohelise värviga. Psalmide tekstis on rohkelt ridadevahelisi vanaingliskeelseid glosse ja muud mitteladinakeelset teksti. 24 lehekülge on joonistustega; 5 Taaveti elust ja 11 Kristuse elust. Raamatu peamiste algusosade esilehed on suurte initsiaalide ja mitmevärvilise akantusmotiividega servisega, nagu näiteks esimese psalmi algus leheküljel 31r.

Psaltris on varaseim enne teksti paigutatud illustratsioonidetsükkel (lehekülgedel 7v–16r), kujundus, mis muutus järgmistel sajanditeks tavaliseks; Tiberiuse psaltri pilditsükkel kujutab stseene Taaveti ja Kristuse elust neid tüpoloogiliselt seostades. Miniatuuride monumentaalses pildikeeles on ühendatud Winchesteri anglosaksi stiil ja Utrechti psaltri ekspressiivne joonistusstiil, enamjaolt joonepõhine ja hoogne, kuid on ka üleni maalitud miniatuure, nagu troonil istuva Taaveti kujutis leheküljel 30v.

Käsikiri pole täielik, see sai kannatada tulekahjus 1731. aastal, mil hävisid esimeste lehekülgede ülanurgad. 1894. aastal köideti käsikiri uuesti ja pärgamentlehed paigutati ühekaupa suurema lehesuurusega raamatusse.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Cotton MS Tiberius C VI. - Digitised Manuscripts. - British Library". Originaali arhiivikoopia seisuga 5. detsember 2022. Vaadatud 27. detsembril 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Cotton MS Tiberius C VI. - Digitised Manuscripts. - British Library