The Stinging Fly

Allikas: Vikipeedia

The Stinging Fly on Iiri kirjandusajakiri, mis keskendub luule ja lühijuttude avaldamisele. The Stinging Fly ilmub kolm korda aastas. 2005. aastal loodi ka kirjastus The Stinging Fly Press, mis kirjastab raamatuid.

Ajakiri[muuda | muuda lähteteksti]

Ajakirja The Stinging Fly asutasid 1997. aastal Declan Meade ja Aoife Kavanagh. Esimene number ilmus 1998. märtsis, see oli 24-leheküljeline ning sisaldas viit lühijuttu ja paarikümmet luuletust. Pärast kahe numbri ilmumist lahkus Kavanagh ajakirjast ning Meade'ist sai The Stinging Fly peatoimetaja. 2001. aasta septembris sai Eabhan Ní Shúileabháinist luulerubriigi peatoimetaja. 2014. aastal asus ajakirja peatoimetama Thomas Morris.

The Stinging Fly loomise inspiratsiooniallikaks oli David Marcus ja tema antoloogia "Fish Anthology". Ajakirja eesmärgiks oli pakkuda noortele iiri ja rahvusvahelistele kirjanikele kirjanduslikku platvormi. Enamik kaasautoreid on uued või tärkavad kirjanikud, kellel on Iirimaaga mingisugune seos. Sarnane rõhuasetus on lühijuttudel ja luuletustel. Aeg-ajalt avaldatakse ka katkendeid romaanidest, laulusõnu ja autoriintervjuusid. Igas numbris esitatakse ka mõne kunstniku must-valge kunstiteos.

Pärast 18 numbri ilmumist võttis tollane ajakirja peatoimetaja Declan Meade puhkuse ning enda sõnul kaalus isegi ajakirja avaldamise lõpetamist. 2005. aasta suvel ilmus The Stinging Fly siiski uues 75x245 mm formaadis ning ajakirja graafiliseks disaineriks sai Fergal Condon. Alates sellest numbrist on ajakirjas ka nelja-viie lehekülje pikkune rubriik "Featured Poet", kus antakse ühele uuele luuletajale võimalus oma tööd põhjalikumalt tutvustada. Esimene esiletõstetud luuletaja oli Phillip Crymble.

Märkimisväärsed kaastöölised[muuda | muuda lähteteksti]

The Stinging Fly Press[muuda | muuda lähteteksti]

The Stinging Fly Press loodi 2005. aastal. Sama aasta mais ilmus kirjastuse esikteosena Sean O’Reilly romaan "Watermark". 2006. aasta juulis ilmus The Stinging Fly ajakirjas avaldatud lühijutte koondav raamat "These Are Our Lives".

2007. aasta märtsis ilmus Kevin Barry debüütkogumik "There Are Little Kingdoms". Raamat sai palju positiivset tagasisidet ning võitis 2007. aastal auhinna Rooney Prize. 2012. aastal avaldas The Stinging Fly Mary Costello lühijutukogumiku "The China Factory". 2013. aasta septembris avaldasid nad Colin Barretti raamatu "Young Skins", mis võitis Frank O’Connori rahvusvahelise lühijuttude auhinna, The Guardiani esimese raamatu auhinna ning Rooney Prize'i iiri kirjanduse auhinna.

Davy Byrnes Short Story Award[muuda | muuda lähteteksti]

Iga viie aasta tagant korraldab The Stinging Fly lühijutuvõistlust "Davy Byrnes Short Story Award".

2004. aastal sai auhinna Anne Enright. Kohtunikeks olid siis Tobias Wolff, AL Kennedy ja Caroline Walsh.

2009. aastal võitis Claire Keegan, kohtunikuks oli Richard Ford. 

2014. aastal võitis auhinna Sara Baume, kes kirjutas loo "Solesearcher1". Kohtunikeks olid Anne Enright, Yiyun Li ja Jon McGregor.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]