Termotöötlus

Allikas: Vikipeedia

Termotöötlus (heat treatment) on termin, mida kasutatakse kirjeldamaks materjalide kontrollitud kuumust ja jahutust eesmärgiga muuta nende struktuuri ja omadusi. Termotöötlus on kasutatavam tootmisprotsess, mis toote kuju muutmata võimaldab muuta nii materjali füüsikalisi kui ka mehaanilisi omadusi, nagu tugevus, sitkus, töödeldavus, kulumiskindlus ja korrosioonikindlus.[1]

Protsessitermotöötlus[muuda | muuda lähteteksti]

Terase protsessitermotöötlus[muuda | muuda lähteteksti]

Terase termotöötluse, nii nagu igasuguse termotöötluse, eesmärk on metalli omaduste muutmine struktuuri muutmise teel ja see seisneb kuumutamises, seisutamises etteantud temperatuuril ja jahutamises. Termotöötlusega võib muuta nii terase mehaanilisi, tehnoloogilisi kui ka talitusomadusi. Lähtudes vastavatest temperatuuridest ning jahutuskiirusest, on terase termotöötluse põhimoodusteks[1]:

Ülieutektoidne teras

1) lõõmutamine

2) normalisatsioon

3) karastamine

4) noolutamine

5) külmaga töötlus

Mitterauasulamite protsessitermotöötlus[muuda | muuda lähteteksti]

Mitterauasulamite korral kasutatakse termotöötlusi eesmärgiga saada ühtlast homogeensest struktuuri, vabaneda pingetest ja rekristalliseerida. Kasutatakse põhimoodustena homogenoseerivat lõõmutust, pingetuslõõmutust ja rekristalliseerivat lõõmutust.

Tugevdav termotöötlus[1][muuda | muuda lähteteksti]

1) tardlahustugevnemine

2) kalestumine

3) tera peenenemine

4) sadestuskõvenemine

5) faasimuutustest tingitud tugevnemine

Terase tugevdav termotöötlus[muuda | muuda lähteteksti]

Terase tugevdavad termotöötlusprotsessid on austeniidi lagunemine, martensiitmuutus, terase karastus, terase noolutus, läbikarastuvus, terase pingetugevdus, termokeemiline töötlus, terase termomehaaniline töötlus ja terase külmaga töötlus.

Mitterauasulamite tugevdav termotöötlus[muuda | muuda lähteteksti]

Sadestuskõvenemine seisneb peente osakeste tekkes, mis toimivad barjääridena dislokatsioonide liikumisel, tugevdades ja kõvendades metalli. See on põhiline tugevdava termotöötluse moodus alumiiniumi-, vase-, magneesiumi-, jt mitterauasulamite korral.

Alumiimiumisulamite termotöötluses rakendatakse karastamist ja vanandamist, ebapüsivate struktuuride ja kristalse ehituse deformatsioonidefektide kõrvaldamiseks ka lõõmutamist.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Kulu, P., Kübarsepp, J., Laansoo, A., Veinthal, R. (2015). Materjalitehnika. Tallinn: TTÜ.