Teemantpuur

Allikas: Vikipeedia

Teemantpuur on puur, mille pea on kaetud teemandipuruga ning mida kasutatakse tugevatesse maavaradesse ja nende segudesse aukude puurimiseks (nt. kaevandused, puuraugud, ehitusmaterjalide töötlemine). Teemantpuuri otsik on disainitud metallilisest segmendist, millele on sisse segatud teemantpuru. Puure kasutatakse suhteliselt väikestel kiirustel (300 kuni 800 pööret minutis).

Teemantpuurimine ehituses[muuda | muuda lähteteksti]

Teemantpuur

Teemantpuurimine on kiire ja tõhus viis puurida täpseid ja viimistletuid auke läbi tugevate materjalide. Puurimise teostamiseks on oluline omada spetsiaalseid teadmisi selles valdkonnas, et saavutada kvaliteetne tulemus.[1]

Teemantpuur võimaldab puurida avasid läbi paljude tugevate materjalide, nagu  kivi, metalli, (raud)betooni.[2] Puuride tugevus ja lõike omadused tulenevad hammastes kasutatavast teemantpurust. Teemantpuurid on seest õõnsad, mis võimaldab nendest vett läbi pumbata, et jahutada puuri hambaid, vähendada tolmu teket, ning tuua puuritavast august välja sodi, et hõlbustada tööd.[1] Teemantpuurimisel ei kasutata lööki, ning vibratsioon on minimaalne, mistõttu on kildude ja pragude tekke oht väike.[1] Töid on võimalik teostada kahel viisil: märg- ja kuivpuurimine.[3]

Märgpuurimine on levinuim teemantpuurimise viis. Võrreldes kuivpuurimisega on see ohutum ja ka soodsam, kurnates vähem masinaid ja puure. Sobib eelkõige välitingimustesse või pooleli olevatel ehitusobjektidel kasutamiseks, kus ei ole ohtu tekitada veekahjustusi.

Kuivpuurimine on tõhus viis kasutamiseks siis, kui on oht ümbritsevale keskkonnale veekahjustusi tekitada või seda mingil muul moel rikkuda. Sellist puurimisviisi on sobilik kasutada, kui puurimistöid on vaja teha valmis hoonetes.

Seadmed ulatuvad väikestest käes hoitavatest seadmetest, kuni suure jõudlusega kaugjuhitavate masinateni. Puuride standard läbimõõdud varieeruvad 12mm-650mm vahel.[1] Teemantpuurimist kasutatakse peamiselt elektrijuhtmete, ventilatsiooni ja muude torustike avade tegemiseks.[2]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Teemantpuuri lõi 1863. aastal prantsuse insener Rodolphe Leschot. Algselt olid puurid suured ning neid kasutati mägedesse tunnelite rajamiseks.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 "What is diamond drilling? Uses & Advantages". Concrete Drilling Services Ltd (Briti inglise). 3. aprill 2018. Vaadatud 25. aprillil 2023.
  2. 2,0 2,1 "What is diamond drilling used for?". Drilltec Limited (Briti inglise). 21. oktoober 2016. Vaadatud 25. aprillil 2023.
  3. "Teemantpuurimine – mis see on? | VIP Büroo OÜ". Teemantpuur. Originaali arhiivikoopia seisuga 25. aprill 2023. Vaadatud 25. aprillil 2023.