Suletud süsteem (küberneetika)

Allikas: Vikipeedia

Suletud süsteem ehk suletud kontuuriga süsteem ehk suletud juhtimissüsteem ehk suletud kontuuriga juhtimissüsteem on mingisuguse protsessi või masina juhtimine, kasutades seejuures tagasisidet.

Protsessi juhitakse vea järgi ehk sõltuvalt erinevusest protsessi tegeliku tulemuse ja soovitud (etteantud) väärtuse vahel. Juhitavat protsessi või seadet nimetatakse üldiselt juhtimisobjektiks ja selle juhitavat parameetrit (juhtimise tulemust) väljundiks (tähis y).

Seade, mis moodustab veasignaalist ε juhitavale objektile antava juhttoime (tähis u) nimetatakse kas juhtseadmeks või ka regulaatoriks. Seaduspärasust, mille järgi veasignaalist ε juhttoimet u moodustatakse, nimetatakse juhtimisseaduseks.

Süsteemile avaldavad mõju sisendid, mis pärinevad väljastpoolt süsteemi. Nendeks sisenditeks on etteande- ehk seadesuurus (tähis s), mis määratleb, mida süsteemilt soovitakse, ning häiringud (tähis n), mis segavad süsteemi tööd.

Üldjuhul on kõikide nende suuruste puhul tegemist ajas muutuvate suurustega (dünaamiliste protsessidega). Erandi moodustavad stabilisaatorid, kus etteandesuurus s on konstantne.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]