Stelmužė mõis

Allikas: Vikipeedia
Orjatorn

Stelmužė mõis (leedu Stelmužės dvaras) on endine mõis Leedus Zarasai rajoonis Imbradase vallas Stelmužė külas.

Mõis rajati XVII sajandil. Selle esimesed omanikud olid Fölkersahmid, hiljem aga Valujevid. XX sajandi alguses läks mõis Hahnide valdusse. Aastal 1927 ostsid mõisa Repšid.

Mõisakompleksi väärtuslikem ehitis on XVII sajandil rajatud orjatorn. Seal hoidsid algul Fölkersahmid, hiljem aga Valujevid põgeneda üritanud pärisorje. Valujevid varjasid sealjuures oma talupoegade eest hulk aega, et pärisorjus on ametlikult kaotatud. Hoone restaureeriti aastal 1983.

Mõisakompleksist on säilinud veel kelder, teenijatemaja, laut ja ait. Peahoone hävis Esimese maailmasõja ajal, nagu ka suurem osa mõisa pargist. Lisaks moodustasid mõisakompleksi osa Stelmužė kirik ja selle kellatorn.[1]

Mõisa park rajati XVIII-XIX sajandil. Selle pindala on 10 hektarit ja see asub Stelmužė järve ääres. Valdavalt kasvavad seal kohalikud puud: pärnad, jalakad, kased, kuused, männid, saared ja tammed, järve ääres ka pajud ja sanglepad. Parki on istutatud ka hobukastaneid, Siberi lehiseid, suurelehiseid pärnasid. Pargi silmapaistvaim puu on Stelmužė tamm.[2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Stelmužės dvaro sodyba (Kultūros vertybių registras)". Vaadatud 10. juunil 2020.
  2. Stelmužė. Tarybų Lietuvos enciklopedija, Kd. 4 (Simno-Žvorūnė). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1988. 102 lk.