Sapphic

Allikas: Vikipeedia
Sapphic'ute lipp

Sapphic on sõna, mida inglisekeelses keskkonnas kasutavad enda kohta osad lesbid ja teised kväärid, sõna on omandanud pisut laiema tähenduse kui lesbi, ehkki neid kasutatakse vahel sünonüümidena. Sellega seostuv väljend on sapphism, mida on eesti keelde mõnikord tõlgitud kui "sapfism" ehk "lesbism". Sõnad Sapphic ja Sapphism on tuletatud Antiik-Kreeka luuletaja Sappho nimest.[1][2]

Sümboolika[muuda | muuda lähteteksti]

Sapphic'ute (nagu ka lesbide) sümboliteks on kannikesed, lavendel ja teised lillad lilled, samuti on nendega seostatud lillat värvitooni (eriti kannikeselillat ja lavendlilillat).

Sapphic'ute lipu disainis 2015. aastal Tumblr'i kasutaja lesbeux-moved. Lipp koosneb oma algversioonis kolmest triibust, mille kaks äärmist triipu on heleroosad ja keskmine õrnlilla. Lipu keskel on kujutatud kimpu kannikesi.

Mõnes hilisemas versioonis on lipu keskmine triip valge ning kannikestekimbu asemel on kujutatud stiliseeritud kannikeseõit või lihtsat lillat lille. Seda ilmselt praktilistel põhjustel, et lipu tegemine ja välimus ei oleks liialt keerukas.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Nast, Condé (27. aprill 2022). "What Does It Mean to Be Sapphic?". Them (Ameerika inglise). Vaadatud 10. veebruaril 2024.
  2. "[VSL] Võõrsõnade leksikon". www.eki.ee. Vaadatud 13. veebruaril 2024.
  3. "Sapphic Flag | Sapphic Pride Flag - GIN" (Ameerika inglise). 18. juuli 2023. Vaadatud 10. veebruaril 2024.