Sõjalaev Galactica

Allikas: Vikipeedia

Sõjalaev Galactica on kosmosesõjalaev telesarjas " Battlestar Galactica".

Ülevaade[muuda | muuda lähteteksti]

2004. aasta versioonis kujutab Galactica endast lahingulaeva ja lennukikandja ristandit. Peale pardakahurite, suurtükkide ja rakettide on see varustatud ka Viperiüksustega, mis stardivad katapuldiga spetsiaalsetest starditorudest. Laevast pidi saama muuseumlaev, kuid Cylonite üllatusrünnaku tõttu jääb laev teenistusse ja pääseb koos Pegasusega rünnakust, ehkki esialgu teineteise pääsemisest ei teatud.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Cyloni rünnak[muuda | muuda lähteteksti]

Cyloni üllatusrünnaku ajal toimus laeval teenistusest väljaarvamise tseremoonia. Peale tseremoonia lõppu sai laeva komandör William Adama teada Cylonite rünnakust ja andis lahinguhäire, et Cylonitele vastu astuda. Laev sooritas FTL-hüppe vana laskemoona lao juurde Ragnar Ancorage´is ja taasrelvastus. Samal ajal käskis peale laevastiku peakorteri hävimist ja admiral Nagala lahingus hukkumist laevastiku kõrgeimaks juhatajaks saanud William Adama teistel sõjalaevadel Ragnar Anchorage´i koguneda, et seejärel Cylonitele vastulöök anda. Sellele kutsele reageeris haridusminister Roslini poolt juhitud tsiviillaevastik. Varsti oli laev taas lahinguvalmiduses ja sellega oli liitunud ka Roslini laevastik. Peale seda, kui Roslin informeeris ühisel nõupidamisel Adamat, et kolooniad on hävitatud ja inimkonnast on järgi kõigest 50 000 inimest, mõistis Adama, et kõige parem on oma laeva relvadega katta tsiviillaevastiku põgenemist ja loobus plaanist korraldada Cylonite laevastiku vastu rünnak. Osalt oli selle põhjuseks ka asjaolu, et Adama mõistis, et inimestest ei olnud enam kedagi nendega liitumas ja ülejäänud sõjalaevad peale Galactica olid koos meeskondadega hävitatud. Peale nõupidamist, liikus Galactica koos tsiviillaevastikuga kindlaks määratud kohta, kus Galactica asus valves olnud ja neid oodanud Cylone oma tulejõuga eemal hoidma samal ajal, kui tsiviillaevastik hüppas FTL-hüppega minema. Peale viimase tsiviillaeva lahkumist hüppas minema ka Galactica, et uut kodu otsima asuvat laevastikku kaitsma asuda.

Relvastus[muuda | muuda lähteteksti]

Galactical on kolme tüüpi kahurid:

  • Tõrjekahurid

Tõrjekahureid kasutatakse vastase rakettide ja hävitajate tõrjumiseks. Kahur tulistab laengu, mis töötab tänapäevaste õhutõrjekahurite põhimõttel: laeng tulistatakse vastase suunas, mis vastaseni jõudes plahvatab ja puistab kõikjale laiali pommikillud. Nii Galactica, kui ka Pegasus kasutavad oma tõrjekahureid, kui ei rünnata suuri vastase laevu.

  • Pardakahurid

Galactica pardakahurid töötavad samamoodi nagu Viperite pardakahurid: tulistatakse kerget laskemoona ja palju korraga.

  • Laevatõrjekahurid

Galactical on 24 laevatõrjekahurit, mida kasutatakse suurte vastaste laevade vastu. Uuemad Mercury-klassi laevad kannavad 28 kahurit, millele lisandub neli ette kinnitatud raskekahurit.