Rumcajs

Allikas: Vikipeedia

Rumcajs on tšehhi lastekirjaniku Václav Čtvrteki väljamõeldud tegelane, kingsepp-röövel.

Rumcajsi näidati Tšehhoslovakkia lasteekraani-programmil Vecernicek aastatel 1967-1984, kokku 52 jagu. 1970. aastal kirjutas Ctvrtek Rumcajsist ka raamatu.

Legendi kohaselt oli Rumcajs Jicini linna kingsepp, kes pidi tegema kord jalavarjud linnapea Humpalile, kes oli uhke oma suurte jalgade üle. Kuid kui Rumcajs ütles, et oli kord Hradecis näinud veelgi suuremat jalga, sai Humpal vihaseks ning pagendas ta Raholeci metsa. Nõnda sai Rumcajsist Robin Hoodi taoline röövel. Rumcajs elas metsas koopas, tal oli habe metsmesilaste sülemiga ja tammetõrudega laetud püstol. Tema vaenlasteks on linnapea, vürstiisand, vürstinna ja isegi ka Austria keiser.

Rumcajsi lugude tegevusaega ei ole teada, kuid on arvatud, et see toimub umbes 19. sajandi keskel, sest raamatus mainitakse "kral (kuningas) Fricek"it, kelleks on Preisi kuningas Friedrich Wilhelm IV (valitses 1840-1861), lisaks on mainitud keisrinna Betkat, kelleks on ilmselt Austria keisrinna Elisabeth. Lisaks on mainitud äsjast raudtee jõudmist Jicinisse.