Romet

Allikas: Vikipeedia
Romet, logo
Rometi logo
Romet Wagant
Romet Wagant

Romet on jalgrattabränd, mis kuulub ühele Euroopa suurimale jalgrattatootjale Arkus & Romet Group.

Ettevõte alustas 1991. aastal Arkuse brändi all väikese jalgrattakaubanduse ettevõttena ning omandas hiljem juba palju tuntuma Rometi kaubamärgi koos selle tehastega. Arkus & Romet Grupp toodab nii jalgrattaid, elektrijalgrattaid, mopeede kui ka mootorrattaid. Ettevõttel on Poolas tugev arendusüksus ja see on üks jalgrattatööstuse teenäitajaid Poolas. Grupi peamised tootmisüksused paiknevad kolmes Poola linnas: Podgrodzies, Jastrowis ja Kowalewos.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Rometi jalgrattad, mopeedid ja mootorrattad on teeninud mitut põlvkonda poolakaid viimase 65 aasta jooksul, kuid tuntuks on nimi saanud ka väljaspool tootjamaad üle terve Euroopa, eriti Saksamaal ja Hollandis.

1945/1946. aastal oli Poolas ligikaudu 1,2 miljonit jalgratast, mis tähendab, et iga 23 elaniku kohta tuli vaid üks jalgratas. United Bicycle Manufacturersi ('ühendatud rattatootjad') tootmisüksuste loomine aastal 1948 põhjustas aga jalgrattakasutuse hüppelise suurenemise järgnevatel aastatel. Ettevõte arenes hoolimata toorainepuudusest ja piiratud tööjõust hoogsalt ning selle kaubamärk Romet loodi ettevõtte 11. tootmisüksuse jaoks aastal 1971. Rometi tehases töötas esialgu 450 inimest ning seal toodeti 220 000 jalgratast aastas. 1977. aastaks oli Romet tootnud miljon jalgratast, 1980. aastaks aga kaks miljonit.

Tänapäev[muuda | muuda lähteteksti]

2017/2018. aasta rattahooajal on Arkus & Romet Group jätkuvalt keskendunud jalgrataste puhul moodsatele lahendustele ja maailmatrendidele. Rometi rattad kombineerivad unikaalset Euroopa disaini, jäädes samas hinnaklassilt mõistlikuks. Tehnilised arendused, koostöö maailma tuntuimate varuosa- ja lisavarustusetootjatega on kindlustanud Rometi rataste populaarsuse ja edu Euroopa suurimatel jalgrattamessidel. Eriti pälvis tähelepanu Rometi elektrijalgrataste väljapanek – Romet 4E elektrijalgrattad on kinnitus tähelepanuväärsest arengust ka selles valdkonnas.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]