Progressiivtarind

Allikas: Vikipeedia

Progressiivtarind on tarind, mis väljendab oleviku- või minevikuhetkel parasjagu käimas olevat tegevust, kuid hetkelist tegevust märkivate verbide puhul aitab progressiivtarind väljendada tulevikku. Progressiivtarind koosneb olema finiitsest ehk pöördelisest oleviku- või lihtminevikuvormist ja teatud verbivormi mas-vormist ning esineb olemasolulauses. nt Lilled on/olid peenral kasvamas.

Progressiivtarindi kasutamine on eriti levinud reportaažistiilis, nt spordireporterite kõnes.

Eesti keel[muuda | muuda lähteteksti]

Minevikuhetkel parajasti toimuvat tegevust väljendatakse enamasti oleviku või lihtmineviku vormiga, nt Mari sööb/sõi parajasti putru. Seda sama tegevust on võimalik edastada progressiivtarindi abil, nt Mari on/oli putru söömas.

Hetkel toimuvat saab progressiivtarindiga väljendada ainult verbide abil, milles aktiivse kestusega tegevus puudub, nagu toimuma, lamama, kasvama, surisema, helisema, lendama, vulisema jms.

Mingil hetkel toimuv märgib progressiivtarindi mitteaktiivsuse kõrval ainult hetke, ajapunkti, mitte ajavahemikku. Nt Kiili spordihallis oli kell kümme / eile õhtul / esimest päeva toimumas sulgpalliturniir.

Verbide puhul, mis märgivad hetkelist tegevust, nt algama, lõppema, plahvatama, kukkuma jms, osutab progressiivtarind mitte tegevuses olekule, vaid peatselt algava tegevuse eelfaasis olekule, Sulgpalliturniir on lõppemas, Pomm oli plahvatamas. Sellel juhul mõtestub tegevus tulevikulisena ning progressiivtarindit võib ühtlasi käsitleda kui ka ühte tuleviku väljendamise vahendit.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]