Püha hõimkond

Allikas: Vikipeedia
15. sajandi kappaltar püha hõimkonna skulptuurigrupiga keskmises osas
Tilman Riemenschneider, 1500. aastad. Püha Anna ja ta kolm abikaasat

Püha hõimkond on neitsi Maarja emapoolset suguvõsa kujutav grupp kristlikus ikonograafias. Tavaks on kujutada neid mitte sugupuu kujuliselt, vaid perekonnapildi laadis.

Püha hõimkonna kesksed liikmed pärinevad Püha Anna kolmest abielust ehk Trinubium'i legendist[1], millele hiliskeskajal lisati veel Anna vanemate Emerentia ja Stolanuse liin. Trinubium'i kujutamine põhineb Jacobus Voragine Kuldlegendi tekstil[2].

Legendi kohaselt oli Anna esimene abikaasa Joakim, kellega tal sündis tütar neitsi Maarja, Jeesuse ema. Pärast Joakimi surma abiellus Anna teist korda Joosepi (neitsi Maarja mehe) venna Kleofasega, kellega sündis tal tütar Maarja (Maarja Kleopas või Kleofas), nelja poja Jaakobus noorema, Siimoni, Juudas Tadeuse ja Joosepi ema. Anna kolmas mees oli Saloome, kellega sündis tal tütar Maarja (Maarja Salome), apostel Johannese ja Jaakobus vanema ema. Seega olid viis Jeesuse apostlitest tema tädipojad. Püha hõimkonna teiseks haruks on Anna õe Esmeria sugupuu: tema esimene tütar oli Eliisabet, kes oli abielus Sakariasega ning neil sündis poeg Ristija Johannes. Esmeria teine tütar pani aluse sugupuule, millest põlvnes Maastrichti piiskop Servatius.[3]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]