Nähtamatu gorilla test

Allikas: Vikipeedia

Nähtamatu gorilla test on 1999. aastal psühholoogide Daniel Simonsi ja Christopher Chabris' kuulsaks saanud eksperiment, mille käigus lindistati video, kus inimesed loobivad palli. Videoklipi vaatajatel paluti valgetes särkides mängijate pallivisked üle lugeda. Ühel hetkel ilmub mängijate keskele gorillakostüümis inimene, kes taob paar korda vastu rinda ja seejärel lahkub kaadrist. Umbes pooled, kes eksperimentides seda videot on vaadanud, ei pane gorillat tähele. Daniel Simons ja Christopher Chabris said selle töö eest 2004. aastal ka Ig Nobeli auhinna.

Selle teema uurimist on jätkanud näiteks J. Seegmiller koos kolleegidega ja leidnud, et need, kes ei märka videos gorillat, jäävad hätta ka ülesannetega, kus tuleb tähelepanu mitme asja vahel jagada. Inimene, kes ei märka midagi otse enda nina all, sest on parajasti keskendunud mingile muule tegevusele, on väiksema töömälu mahuga.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Seegmiller, Janelle K.; Watson, Jason M.; Strayer, David L.. Individual differences in susceptibility to inattentional blindness. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, Vol 37(3), May 2011, 785–79

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Novaator